Iz knjige kreacije Asima Đelilovića večeras u galeriji Roman Petrović

U ponedjeljak, 30. maja 2016. godine od 20 sati u sarajevskoj galeriji ‘Roman Petrović’ će biti otvorena izložba Asima Đelilovića pod nazivom IZ KNJIGE KREACIJE.

Iz knjige kreacije, Asim Đelilović
Iz knjige kreacije, Asim Đelilović

Asim Đelilović je rođen u Vitezu 1964. godine. U januaru 1991. godine diplomira u klasi prof. Zlatka Ugljena na Odsjeku za produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. U klasi istog profesora odbranio je i magistarski rad 2004. godine.
Asim Đelilović pripada skupini ljudi koje je rat ‘izbacio iz cipela’ i promijenio njihov način razmišljanja i poimanja svijeta. Okrenutost temama socijalnog karaktera i sadržaji koji se mogu imenovati angažiranim postali su okosnica njegovog stvaralaštva. Ako se to što je činio može nazvati tako, jer je način na koji je dolazio do rješenja oprečan pristupu većine njegovih kolega.

Za one što ostaju za nama, instalacija, 2013-2016., Asim Đelilović
Za one što ostaju za nama, instalacija, 2013-2016., Asim Đelilović

Đelilović nije tražio rješenja – rješenja su tražila njega. Kad bi se pojavila jasna misao o određenoj pojavi ili stanju tu misao bi pretočio u formu, ili bolje u jasan vizualni znak i ostvario u mediju za koji mu se činilo da ponajbolje ilustrira željenu namjeru.
Njegovom stvaralaštvu se mogu naći klasične slike ali i skulpture, objekti, instalacije, fotografije ili video radovi. Đelilović je davno shvatio da vokabular kojim se služi prevazilazi uži likovni kontekst i pripada sadržajima vizualnog u najširem smislu. Vizualni jezik je sredstvo pomoću kog artikuliše svoja svjedočanstva o ‘vremenu i mjestu’ i govori o sadržajima koji ga se izravno tiču.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *