Semafori sa zvučnom signalizacijom na novogradskim raskrsnicama

Zvučni semafori i taktilne trake su elementarne za kretanje slijepih i osoba sa slabim vidom.

Sporazum o realizaciji projekta ugradnje zvučne signalizacije i taktilnih traka za slijepe i slabovidne osobe na području Općine Novi Grad potpisali su ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i načelnik općine Semir Efendić. (Sarajevo, 15. juni 2015)

U ponedjeljak, 15. juna 2015. godine, potpisan je Sporazum o realizaciji projekta ugradnje zvučne signalizacije i taktilnih traka za slijepe i slabovidne osobe na području Općine Novi Grad, kojim su obuhvaćene četiri najprometnije raskrsnice u ulici Ante Babića od Nedžarića do Doma zdravlja, a to su raskrsnice između ulice Ante Babića i ulica Aleja Bosne Srebrene, Adija Mulabegovića, Safeta Hadžića te Olimpijska.

Centar za slijepu i slabovidnu djecu se nalazi na području općine Novi Grad.

U toku su pregovori sa općinama Centar i Stari Grad, a u Ministarstva saobraćaja se nadaju da će zvučnu signalizaciju postaviti na području cijelog Kantona Sarajevo, kako bi omogućili lakše prelaženje ulice slijepim i slabovidnim osobama i time povećali sigurnost u saobraćaju.

Nemoguće je neki prostor u potpunosti prilagoditi osobi koja ne vidi, ali je moguće olakšati njeno kretanje jer zvuk semafora ih dovodi do raskrsnice i pomogne da pređu cestu.

Grad Sarajevo je pokrenuo projekt ugradnje zvučne signalizacije i taktilnih traka za slijepe i slabovidne osobe još 2014. godine, s ciljem stvaranja potrebne infrastrukture za lakše i bezbjednije kretanje osoba sa oštećenjem vida. Do sada su urađene zvučne signalizacije na raskrsnici ulica Aleja Bosne srebrene i Ramiza Salčina u Nedžarićima te na raskrsnici Bulevara Meše Selimovića između zgrade Općine i RTV doma.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *