Šesti april – Dan oslobođenja Sarajeva

Nakon cjelonoćnih borbi sa ostacima okupatorskih snaga u jutro 6. aprila 1945. godine Sarajevo je konačno oslobođeno od fašista.

Vječna vatra: Spomenik oslobodiocima Sarajeva

Vječna vatra: Spomenik oslobodiocima Sarajeva

Petog aprila 1945. godine kroz Višegradsku kapiju na Vratniku u Sarajevo je ušla 16. muslimanska brigada, a odmah za njom i 20. romanijska brigada Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije. Nakon cjelonoćnih borbi sa ostacima okupatorskih snaga u jutro 6. aprila 1945. godine Sarajevo je konačno oslobođeno od fašista.

Tokom četverogodišnje narodnooslobodilačke antifašističke borbe svoje živote za slobodu kao žrtve fašističkog terora živote je izgubilo više od dvanaest hiljada Sarajlija, odnosno svaki šesti stanovnik, bilo kao partizani, a mnogo više kao pripadnici ilegalnog pokreta u gradu.

Fašistički okupator i poražene sluge u Sarajevu kao i širom Bosne i Hercegovine su ostavili zgarišta, ruševine, pustoš. Već prvih dana po oslobođenju počele su velike organizovane aktivnosti za brzu obnovu razrušenog i izgradnju novog koje je karakterisalo oduševljenje, sveopšti polet za izgradnju poharane i razorene zemlje.

Nakon oslobođenja od fašističkog terora Sarajevo postaje upravni, kulturni i ekonomski centar Socijalističke republike Bosne i Hercegovine, jedne od šest republika SFR Jugoslavije.

U gradu se razvija industrija, ekonomija, a školstvo i kultura čine ga glavnim gradom. Osniva se Univerzitet, Akademija nauka i umjetnosti, brojni muzeji i galerije, naučne institucije, radio-televizija.

Broj stanovnika raste na više od 500.000, a sad već kosmopolitskom i modernom gradu Međunarodni olimpijski odbor povjerava organizaciju XIV Zimskih olimpijskih igara, koje su sa velikim uspjehom održane 1984. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Šesti april – Dan oslobođenja Sarajeva”

  1. Ako je to 1945 bilo oslobadjanje Sarajeva, od koga se Sarajevo oslobadjalo 1995?
    Samo pitam

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *