Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2012. godinu

Povodom Dana grada Sarajeva, u Narodnom pozorištu je održana Svečana sjednica Gradskog vijeća Sarajeva, na kojoj su uručene Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva za 2012. godinu.

Valerijan Žujo

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen uručio je pojedinačnu “Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva” u 2012. godini književniku Valerijanu Žuji, a kolektivnu “Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva” u 2012. godini Udruženju likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine koju je primio akademik Affan Ramić.

Valerijan Žujo

Veći dio književnog i publicističkog djelovanja izravno je posvetio vrijednostima grada Sarajeva. Iza prvog teksta iz 70-tih godina “Odgonetanje Sarajeva”, uslijedili su: televizijski serijal “Na ti”, radio serijali “Na način starinski” i “Urbicid”. Koautor je i prve poratne fotomonografije Sarajeva. Žujo je realizovao i autorski televizijski projekat od 99 kratkih igranih filmova, a autor je brojnih dokumentarnih filmova: “Sarajevo”, “Zetra”, “Isa-beg Ishaković”… Koautor je prve i druge u nizu od pet knjiga posvećenih ulicama i trgovima Sarajeva. Zapažena i višestruko nagrađivana je njegova monografija “Bosna i Hercegovina 1000 pitanja i 1000 odgovora”. Ipak najobimniji i zasigurno najvažniji je njegov “Leksikon Sarajeva”, djelo u dva toma, sa činjenicama vezanim uz Sarajevo kroz sva razdoblja njegove historije.

Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine

Affan Ramić

Osnovano je 1947. godine, svojim aktivnostima značajno doprinosi razvoju kulture grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine i međukulturalne saradnje sa svijetom. Udruženje sa svojim članovima – profesionalnim umjetnicima iz svih likovnih oblasti iz BiH i inostranstva, učestvuje na svim značajnijim umjetničkim smotrama u BiH i inostrastvu, a svake godine upravo ono organizira najrenomiranije smotre: Šestoaprilsku izložbu, Salon mladih, Revijalnu izložbu ULUBiH, Anale crteža BiH-Mostar grand prix, Trešnjevu nedjelju, Internacionalnu umjetničku koloniju Počitelj, Počiteljsku priču, Mali format, te oko dvadeset samostalnih izložbi u galeriji „Roman Petrović“. Posebnost udruženja je i u međunarodnom aktivitetu koji se najvećim dijelom ogleda kroz rad Međunarodne umjetničke kolonije Počitelj. Kroz svoje aktivnosti Udruženje implementira i prinicpe humanosti na način da svojim radovima umjetnici učestvuju u dobrotvornim akcijama. Mnogi članovi Udruženja su dobitnici državnih i internacionalnih nagrada i priznanja.

Sjeta, tuga i pijetet

Alija Behmen

Gradonačelnik Behmen je u svom prigodnom obraćanju podcrtao značaj 6. aprila – datuma koji je obilježio našu prošlost, ali i odredio našu budućnost.

“U 2012. godini obilježavamo 20. godišnjicu od početka opsade grada, 550. godina od osnivanja Sarajeva i 67. godina od oslobođenja grada od fašizma. Sa sjetom i tugom, ali i pijetetom sjećamo se svih nedužno ubijenih sugrađanki i sugrađana, a posebno naših najmlađih tokom 1.425 dana, koliko je trajala opsada našeg grada.”, istakao je gradonačelnik.

Prije 550. godina osnovano je Sarajevo kao urbani prostor i zajednica koja će doživjeti jedinstven civilizacijski razvoj, uvijek u ozračju tolerancije, poštovanja drugog i zajedništva.

Alija Behmen
Alija Behmen

“550 godina historije je 550 godina životnih lekcija, i svijetlih i mračnih, i radosnih i tužnih, koje su oblikovale generacije i generacije Sarajlija i Sarajki. Naša bogata historija je učinila naše Sarajevo učionicom života, učionicom iz koje su izlazili i dobri i loši đaci. Na one dobre smo ponosni i nikada im nećemo moći iskazati dovoljno zahvalnosti za sve što su učinili, čine i činit će za svoj grad i svoje sugrađane i sugrađanke. Ono što moramo učiniti jeste da se kao zajednica obavežemo da ćemo ih uvijek nastojati prepoznavati i podržavati u onome što jesu i što rade. A onim lošim se moramo zahvaliti zato što nam, nekada i previše bolno i fatalno, ukazuju na naše slabosti i propuste.“, kazao je Behmen.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su Sabahudin Kurt, Damir Imamović, Almas Smajlović i Nedžad Merdžanović, pijanisti Nenad Tešić i Naomi Druškić, hor Pontanima, glumci Amila Terzimehić i Adnan Goro.

Osim vijećnika Gradskog i općinskih vijeća četiri gradske općine, diplomatskog kora, predstavnika svih nivoa vlasti u zemlji, političkih partija i boračkih organizacija, sjednici su prisustvovali i gosti-delegacije Barcelone, Vukovara, Tirane, Podgorice, Pule, Tuzle, Bošnjačke nacionalne zajednice za grad Dubrovnik, Kluba Sarajlija Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanske županije, koje su u posjeti našem gradu povodom Dana grada Sarajeva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *