Sevdah, umjetnost slobode Damira Imamovića

Od 27. novembra 2015. godine, u Umjetničkoj galeriji BiH će biti postavljena multimedijalna izložba Damira Imamovića SEVDAH, UMJETNOST SLOBODE

Sevdah, umjetnost slobode (Damir Imamović)
Sevdah, umjetnost slobode (Damir Imamović)

Ovo je prva izložba posvećena sevdahu kao žanru i predstavlja ga u svim njegovim segmentima: tekstovima, muzici, popularnom životu, fotografijama, razgovorima, činjenicama, ali i željama i nadanjima.
“Od početka mog bavljenja sevdahom pristupio sam cjelokupnom žanru kao pravi štreber i kroz ovih deset godina nakupio sam dosta materijala koje želim da ljudi vide i čuju. Sami snimci, fotografije, novinski članci, plakati i cjelokupan materijal pokazuju da je sevdah kroz svoju historiju bio jako uzbudljiv žanr. Želja mi je da nam ova izložba pomogne da zajedno izmaštamo neki pametniji pristup kulturnoj historiji ovih prostora.”, kaže Imamović.

Damir Imamović (foto: Imrana Kapetanović)
Damir Imamović (foto: Imrana Kapetanović)

SEVDAH, UMJETNOST SLOBODE je prva izložba koju je u potpunosti osmislio i pripremio jedan izvođač ove umjetnosti, a Imamovićeva polazna ideja je predstaviti žanr sevdaha kao umjetnosti u kojoj oni koji je vole pronalaze svoj prostor slobode. U pripremi izložbe učestvovali su: Imrana Kapetanović, Edita Gazibara, Amer Kapetanović i Sandin Međedović.
Kroz više od 300 godina dokumentirane historije pjesama koje danas zovemo sevdalinkama izrastao je, na individualnom talentu generacija, cijeli jedan žanr umjetnosti. Tradicionalna umjetnost pjesme poistovjetila se u Bosni i Hercegovini gotovo u potpunosti sa osjećajem od kojeg je posudila ime – sevdahom (tur. ljubav i arap. crna žuč ili melanholija). Zbog toga danas govorimo o poetsko-muzičkom žanru sevdaha čiju historiju bilježimo barem od početka 18. vijeka.
Vjerujući u to da je došlo vrijeme drugačijeg promišljanja historije i estetike sevdaha, autor Damir Imamović će kroz multimedijalnu izložbu koja će biti otvorena do 31. decembra 2015. godine, povesti sve posjetitelje putem sevdaha koji će ih zasigurno iznenaditi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *