SEVEN UP

« Muzika Sarajeva

Grupa SEVEN UP je osnovana 1993. godine u jeku opsade Sarajeva, u vremenu koje nije ulijevalo optimizam za opstanak i trajnost.

Seven Up: Damir Pašić, Lilo-Elvir Hadžijamaković, Nedim Zgodić, Muhamed Bikić, Gordan Radić, Aida Lindov i Nermin Karšić
Seven Up: Damir Pašić, Lilo-Elvir Hadžijamaković, Nedim Zgodić, Muhamed Bikić, Gordan Radić, Aida Lindov i Nermin Karšić
Gordan Radić i njegovi prijatelji su pokušali muzikom i plesom usprotiviti se svim nedaćama i barem ličiti na one koji su imali sve uslove za nesmetan razvoj i nadogradnju talenta.

Bio je to pokušaj petorice golobradih mladića da pobjegnu iz surove stvarnosti granata i snajpera.

Svojim prvim javnim nastupom skreću pažnju. Bilo je to na festivalu VAŠ ŠLAGER SEZONE 93 na kome su kompozicijom PRINCEZA NEONA osvojili četvrto mjesto u konkurenciji poznatijih kolega iz tradicionalno kvalitetne sarajevske pop scene.

Iako su namjeravali biti plesna grupa, SEVEN UP doživljava metamorfozu i dolaskom Aide Lindov počinju pripreme za snimanje prvog albuma NOĆNE PTICE koji izlazi 1995. godine. Na njemu se izdvaja singl sa obradom pjesme SVE OVE GODINE, sarajevskih INDEXA.

Seven Up Sarajevo
Seven Up Sarajevo
Krajem 1996. godine u grupu dolazi 15-godišnji Fuad Backović i preuzima mjesto glavnog vokala od dotadašnje pjevačice Aide Lindov.

Godina 1997. je bila godina početka pune afirmacije grupe, koju koriste za pripremu novih pjesama i brojne nastupe.

Obilježili su muzičku 1998. godinu, a njihov drugi album je prodat u više hiljada primjeraka. Gordan Radić-Gogi je kao kompozitor uz Marina Meštrovića osmislio pjesme za novi album prilagodivši ih vokalnim mogućnostima 15 godišnjeg Fuada Backovića i album pod nazivom OTVORI OČI donosi eksluzivne ugovore sa renomiranim diskografskim kućama. Grupa privlači i značajan broj mladih fanova. U to vrijeme, SEVEN UP se promoviše u susjednim Hrvatskoj i Sloveniji, a počinju sa nastupima i po diskotekama Zapadne Evrope.

Festival ŠLAGER SEZONE 99 je bio i kvalifikaciona trka za izbor predstavnika Bosne i Hercegovine za Pjesmu Evrovizije 99. Festival je prošao u znaku petorice momaka koji su pjesmom NESTAJU PRINČEVI, sa tek nekoliko osvojenih bodova manje od prvoplasiranog DINE MERLINA predstavljali potvrdu kvaliteta grupe.

Seven Up - Pustinjska oluja
Međunarodni muzički festival FORTE 99 održan u Sarajevu, potvrdio je da uspjesi grupe SEVEN UP nisu slučajni i grupa tada osvaja 5 nagrada u svim kategorijama festivala. Tokom 1999. godine, osim nastupa širom Evrope, SEVEN UP učestvuje i na večeri zabavne muzike festivala BIHAĆ 99 i osvaja prvu nagradu publike. SEVEN UP se mogu pohvaliti i učešćem na eminentnom festivalu MELODIJE JADRANA 99 održanom u Splitu, na kojem nastupaju u revijalnom dijelu.

Grupa tokom 2000. godine, pored koncerata i priprema za novi album SEVEN, učestvuje na festivalima BUDVA 2000 i ZRENJANIN 2000, koje koristi za prezentaciju publici na prostorima bivše Jugoslavije.

Sarajevski SEVEN UP, 2004. godine izdaje svoj posljedni album pod nazivom KRAJ.

Seven Up - Seven
Seven Up - Seven
Treba istaći da su tokom svog djelovanja redovno dobijali laskava priznanja sa svih strana.

Postave grupe SEVEN UP

1996: Aida Lindov, Gordan Radić, Elvir Hadžijamaković, Nermin Karšić, Damir Pašić, Nedim Zgodić.
1998: Gordan Radić, Elvir Hadžijamaković, Fuad Backović, Damir Pašić, Nedim Zgodić.
2000: Gordan Radić, Elvir Hadžijamaković, Fuad Backović, Damir Pašić, Nedim Zgodić.
2004: Gordan Radić, Damir Pašić, Nedim Zgodić.

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *