KEMAL MONTENO

« Muzika Sarajeva

Kemal Monteno: ‘Sve svoje sto imam. Jesu li to pjesme, pare, pice, klopa, igra nekakva… da podjelim. Uvjek jedan dio dam mojoj obitelji, jedan dio svojim prijateljima, jedan dio svojoj publici, malo dam sebi. Da svi imamo zajedno.’

Kemal Monteno
Kemal Monteno

Kemal Monteno je najpoznatiji sarajevski i bosanskohercegovački kantautor i šansonjer, a jedan je među najpoznatijim na području bivše Jugoslavije i šire. U drugoj polovini 1960-tih počinje svoju veoma bogatu i uspješnu karijeru, nastupom na festivalu “Vaš šlager sezone 1967″, a od tada redovno osvaja nagrade kao izvođač, autor muzike i autor teksta. Za “Šlager sezone” je komponovao neke od svojih najljepših šansona. Njegovao je poseban romantičarski muzički izraz, u kojem su na jedinstven način objedinjeni motivi bosanske tradicije i mediteranskog šarma italijanske kancone.

Kemal Monteno - Nije htjela

Krajem 1970-tih Kemal Monteno je pisao i pjevao svoje najljepše pjesme gradu i zemlji u kojoj je živio. Upravo je sarajevski Kemica jedan od autora svojevrsnih himni: SARAJEVO, LJUBAVI MOJA koju je prvi put izveo 1976. godine, kao i bezvremene ZEMLJO MOJA, koja je do slušalaca došla 1977. godine.

Kemal Monteno - Sarajevo, ljubavi moja

Tokom posljednje decenije 20. stoljeća, Monteno snima album dueta sa svojim prijateljima i etabliranim imenima regionalne estrade kao što su Rade Šerbedžija, Boris Novković, Maja Odžaklievska, i drugi.

Kemal Monteno i Rade Šerbedžija - Ni u tvome srcu

Poznato da je Kemal Monteno autor velikog broja izuzetno popularnih hitova kao i predivnih balada, koje je sam izvodio ili su ih izvodili najpopularniji estradni umjetnici na našim prostorima.

Kemal Monteno - Doli Bel

Kemal Monteno je umro 21. januara 2015. godine u Zagrebu, gdje se povukao posljednjih nekoliko godina svog života.

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *