Šezdeseto izvođenje Hasanaginice

HASANAGINICA je jedna od najljepših balada koja je ikad nastala i služila je kao predložak za istoimenu bosansku operu, koja je premijerno izvedena u Sarajevu 2000. godine. Libreto je napisao Nijaz Alispahić, kompozitor je bio Asim Horozić, režiju je potpisao Sulejman Kupusović.

Opera HASANAGINICA će u srijedu, 20. juna 2018. godine od 19:30 sati, izvedbom u Narodnom pozorištu Sarajevo, a koju će posjetioci moći besplatno pogledati, doživjeti svoje šezdeseto jubilarno izvođenje.

Svi prisutni na sceni će premijerno imati priliku slušati i gledati Ademu Pljevljak – Krehić u ulozi Hasanaginice i Leonarda Šarića, koji će utjeloviti ulogu Hasanage. Ulogu Imotskog kadije svojim predivnim tenorom donijet će nam Amir Saračević, dok je uloga bega Pintorovića povjerena Denisu Isakoviću. U ulozi majke Hasanage pojavit će se Dajana Šegvić, a sultaniju će nam dočarati Aida Čorbadžić. Starog svata izvest će Dragan Pavlović, a uloga sazlije pripala je Ivanu Šariću.

U predstavi učestvuju Hor Oper NPS, Balet NPS uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati Dario Vučić.

Nakon ove sjajne izvedbe u Sarajevu u operi HASANAGINICA uživaće i publika u Tuzli, rodnom gradu kompozitora Horozića, gdje će opera biti izvedena 23. juna 2018. godine od 19:30 sati, u Bosanskom kulturnom centru.

Nakon gostovanja u Tuzli, HASANAGINICA 5. jula 2018. godine putuje na prestižni regionalni Festival Ljubljana koji se održava po šezdeset šesti put.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *