Sjećanje: Susan Sontag

Susan Sontag je bila američka autorica, esejistkinja i publicistkinja, poznata po svom angažmanu za ljudska prava kao i kritici o društvenim okolnostima i Vladi Sjedinjenih Američkih Država.

Susan Sontag (1933 - 2004)
Susan Sontag (1933 – 2004)

Rođena je 16. januara 1933. godine u New Yorku. Potiče iz jevrejske porodice, otac je bio trgovac a majka nastavnica. U Chicago odlazi 1949. godine, gdje studira francuski jezik, literaturu i filozofiju. 1950-te (sa 17 godina) vjenčava se sa sociologom Philip Rieff. Zajedno sa suprugom objavljuje studiju o uticaju Sigmund Freuda na modernu kulturu. Od 1970. godine je živjela sa fotografkinjom Annie Leibovitz.

Susan Sontag je puno dala Sarajevu. Osim vremena provedenog ovdje za vrijeme rata, posljednjih deset godina svog života je provela napadana sa svih strana kako je izmanipulisana, kako je slala krive poruke, kako se odrekla načela pacifizma, kako se bavila jeftinim intelektualnim šminkerajem. Prebacivano joj je kako je ‘taj njen Godot’ bio nikakva predstava i isticano je da se s tim Sarajevom i konclogorima i silovanjima pretjeruje. Sarajevo joj se odužilo nazivajući trg ispred Narodnog pozorišta njenim imenom.

Susan Sontag je umrla u New Yorku 28. decembra 2004. godine od leukemije. Sahranjena je na pariškom groblju Montparnasse.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Sjećanje: Susan Sontag”

  1. ništa nije tražila za uzvrat, a ovaj grad i ovi ljudi su tako malo uzvratili, ćak ni taj minimum nisu ispoštovani.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *