Sjećanje: Vladimir Perić Valter

Vladimir Perić Valter je bio sekretar Mjesnog komiteta Komunističke Partije Jugoslavije u Sarajevu, jedan od organizatora Narodnooslobodilačke borbe u Sarajevu i narodni heroj Jugoslavije.

Bista Vladimira Perića Valtera u Sarajevu
Bista Vladimira Perića Valtera u Sarajevu

Rođen je 1919. godine u Prijepolju. Nakon osnovne škole, upisuje Trgovačku akademiju, a nakon završetaka akademije odlazi u Beograd na Visoku ekonomsko-komercijalnu školu.

Aktivno učestvuje i radi u revolucionarnom radničkom pokretu, a u vrijeme službovanja u Hipotekarnoj banci Sarajevo, 1940. godine postaje član Mjesnog komiteta KPJ za Sarajevo.

Kada su sile Osovine okupirale Kraljevinu Jugoslaviju, Valter nastavlja ilelgalni rad u Sarajevu, da bi ubrzo stupio u Majevički odred Narodnooslobodilačkog pokreta, čiji komandant postaje krajem 1942. godine. Bio je pripadnik i Zeničkog odreda Narodnooslobodilačkog pokreta, koji je bio čuven po uspješnim akcijama. Valter je bio i komandant udarnog bataljona u Šestoj istočnobosanskoj brigadi.

Početkom 1943. godine, upućen je na ilegalni rad u Tuzlu gdje i pored izuzetno teških uslova rada, uspešno izvršava zadatke.

Valter je još za života postao legenda, kao jedan od najiskusnijih i najhrabrijih obavještajaca narodnooslobodilačkog rata.

U ljeto 1943. godine, rukovodstvo Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije šalje Valtera na ilegalni rad u Sarajevo, gdje postaje sekretar Mjesnog komiteta Partije. Kao iskusan borac i dobar poznavalac prilika u gradu Sarajevu, čini mnogo na oživljavanju ilegalnog pokreta. Daje značajnu pomoć partizanskim jedinicama koje su djelovale u okolini Sarajeva. Organizuje mrežu partizanske obavještajne službe.

U nekoliko navrata, Specijalna policija pokušava otkriti i uništiti ilegalne punktove i sarajevsku organizaciju u cjelini, ali to im osim u rijetkim slučajevima, ne polazi za rukom.

Hrabar, inteligentan, pronicljiv i sposoban borac, uvijek je uspjevao nadmudriti neprijatelja. Gotovo do kraja rata – 6. aprila 1945. godine, na čelu je svih akcija ilegalne organizacije u Sarajevu. Poginuo je u završnim borbama za oslobođenje grada. Sa grupom boraca čuva električnu centralu koju su ustaše htjele uništiti prilikom povlačenja. U ovim borbama, minobacačka granata prekida životni put Vladimira Perića – Valtera.

Vladimir Perić je za narodnog heroja Jugoslavije proglašen je 24. jula 1953. godine.

Ostala je legenda o neustrašivom i odvažnom obavještajcu Valteru. Sahranjen je u Grobnici narodnih heroja u spomen-parku Vraca u Sarajevu.

Po motivima dijela života Vladimira Perića – Valtera, 1972. godine je snimljen film “Valter brani Sarajevo” sa Velimirom Batom Živojinovićem u glavnoj ulozi. Film je izrazito popularan u Kini gde ga je pogledalo nekoliko milijardi gledalaca. Pogledajte film »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Sjećanje: Vladimir Perić Valter”

  1. Walter je bio i zauvijek ce ostati simbol naseg grada.Walter to smo mi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *