Savršeni krug

Pošto je snimljen vrlo brzo nakon prekida opsade Sarajeva, filmu uspješno i jako vjerno prikazuje kako je opsada izgledala.

Scena iz filma Savršeni krug
Scena iz filma Savršeni krug

Savršeni krug je igrani film bosanskohercegovačkog redatelja Ademira Kenovića iz 1997. godine. Jedan je od prvih igranih filmova koji je govorio o agresiji na Bosnu i Hercegovinu kao i opsadi Sarajeva.
Kad mu žena i dijete odu iz ratnog Sarajeva, pjesnik Hamza u svom stanu pronalazi dva dječaka koji su se tu skolonili od granata. Jedan je nijem i zove se Kerim, a drugi, mlađi je Adis. Dječaci su ostali bez roditelja koje su zaklali četnici u jednom od brojnih masakara na kojima se utemeljila današnja Republika Srpska. Dječaci ne mogu naći rodbinu u Sarajevu pa ih Hamza zadržava kod sebe.
Hamza i dječaci zajedno provode dane na ivici života kakvi su se prvom polovicom devedesetih dešavali Sarajevu. Kada shvati da svakodnevnim stradanjima nema kraja, Hamza odlučuje da dječake izvede iz potpuno zatvorenog grada. U namjeri da djecu spasi daljeg stradanja odlučuje da probije zatvoreni obruč.

Film: Savršeni krug

Redatelj: Ademir Kenović
Scenario: Ademir Kenović, Abdulah Sidran, Pjer Žalica
Uloge: Almedin Leleta, Almir Podgorica, Jasna Diklić, Josip Pejaković, Mustafa Nadarević, Ines Fančović…
Muzika: Esad Arnautalić, Ranko Rihtman

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *