Skapino, Pozorišta mladih, pedeseti put

Skapino, Pozorište mladih Sarajevo
Skapino, Pozorište mladih Sarajevo
U četvrtak 17. marta 2011. godine ansambl Pozoršta mladih Sarajevo će 50. jubilarni put izvesti predstavu “Skapino”.

Predstava “Skapino” u režiji Kaće Dorić, premijerno je izvedena u oktobru 2008. godine. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Vanja Popović a muziku i songove Nedžad Merdžanović i Hamdija Salihbegović.

Predstava „Skapino“ u kojoj igraju: Admir Glamočak, Mario Drmać, Nermin Tulić, Sanin Milavić, Damir Kustura, Mirza Tanović, Suada Ahmetašević, Ajla Cabrera, Alma Merunka, Aldin Omerović i Mirza Dervišić, osavremenjena je verzija Molierove drame “Skapenove podvale”, koja u autorskoj namjeri Kaće Dorić i Nenada Veličkovića ironizira, u maniru razigrane farse, generalnu ljudsku slabost čiji su uzročnici razne vrste strasti; između ostalih strast za novcem ili ljubavna strast.

Skapino je jedini koji prepoznaje mogućnost da se ljudska slabost unovči. Ne možemo da ga ne volimo kada shvatimo da je Skapino jedan od rijetkih lopova i varalica, koji svoje žrtve ne ponižava, već svima daje onoliko koliko im je potrebno da ostanu u slijepom ubijeđenju da nisu na gubitku, već na dobitku.

Svi sretni i veseli, svi prevareni, na kraju se goste zajedno sa Skapinom. Ova farsa je metafora za naše vrijeme, ako promišljamo o ispranosti naših mozgova i ako se zamislimo nad činjenicom da zbog naših privatnih slabosti, nekad i svjesno pristajemo da budemo opljačkani. Ali, naravno, sve se lakše podnosi uz pjesmu i smijeh…

Zato, uz čestitke Pozorištu mladih Sarajevo, nasmijmo se do suza!

>> Više o predstavi Skapino

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *