Skenderija je otvorena premijerom filma Bitka na Neretvi

Premijernom projekcijom filma “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića, na Dan Republike, 29. novembra 1969. godine, otvoren je sarajevski Centar Skenderija.

KSC Skenderija Sarajevo, 1969. godine
KSC Skenderija Sarajevo, 1969. godine

Nekad veleljepni objekat na lijevoj obali Miljacke zvanično je otvorio tadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, Dragutin Braco Kosovac, a na svečanosti je prvi govorio predsjednik Gradske skupštine Džemal Muminagić, koji je Skenderiju predao na upotrebu radnom kolektivu od nekoliko stotina ljudi koji su imali zahdatak da se pobrinu o organizovanju priredbi i održavanju objekta. Generalni direktor Skenderije Ljubo Kojo je preuzeo zvanično objekat u ime kolektiva Skenderije.

KSC Skenderija je 1969. dobila nagradu magazina “BORBA”, opšte priznanje za najbolje arhitektonsko djelo u Jugoslaviji.

Otvorenju Skenderije su prisustvovali brojni visoki državni funkcioneri, među njima i Milentije Popović, Budislav Šoškić, Cvijetin Mijatović, Nijaz Dizdarević, Džemal Bijedić, Đuro Pucar, Rodoljub Čolaković, Hamdija Pozderac…

Josip Broz Tito i Džemal Bijedić na otvaranju Skenderije, 1969. godine
Josip Broz Tito i Džemal Bijedić na otvaranju Skenderije, 1969. godine

Proslavljajući Dan Republike u Sarajevu, Josip Broz Tito je sa suprugom Jovankom prisustvovao premijeri filma “Bitka na Neretvi”.
Sarajevski aerodrom Butmir je tih dana podsjećao na filmski grad. Zujale su filmske i televizijske kamere ispred kojih su, pred očima okupljenih radoznalaca, šetali Marija Šel, Sergej Bondarčuk, Silva Koščina, Hardi Kriger, Jul Briner i druge zvijezde svjetskog filma tog doba. Doputovao je i Karlo Ponti, ali bez Sofije Loren, koja je, po savjetu ljekara, odustala od putovanja iz zdravstvenih razloga.

Film: Bitka na Neretvi

Centar Skenderija predstavlja jedinstveno arhitektonsko djelo arhitekata Živorada Jankovića, Halida Muhasinovića, Ognjena Malkina. Jedinstven je po svojim namjenama, sadržaju i dimenzijama. U njemu se prepliću prostori namjenjeni raznorodnim sportskim događajima, kulturnim manifestacijama različitih obima, te brojni ugostiteljski objekti.

Centar Skenderija je svoje ime dobio po čuvenom bosanskom Sandžak begu Skender-paši, koji je davne 1499. godine na ovom prostoru izgradio trgovački centar sa 11 dućana, karavan-saraj, dvor, imaret i tekiju. Njegov sin Mustafa-beg Skenderpašić je 1518. godine uz očevu tekiju podigao prvu potkupolnu džamiju u BiH.

U Skenderiji je 1969. godine održana i prva sportska manifestacija – Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u stonom tenisu, a već četiri godine kasnije (1973.) i Svjetsko prvenstvo u stonom tenisu – STENS, te Prvenstvo dvanaest najboljih stonotenisera Evrope. Sarajevska Skenderija je bila domaćicom i finala Kupa evropskih šampiona u košarci, Balkanskog prvenstva u odbojci za žene, kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u košarci 1970. godine, te Interkontinentalnog Kupa šampiona u košarci.
U Skenderiji je održano i Međunarodno prvenstvo Jugoslavije u rukometu kao i brojni profesionalni mečevi velikana boksa, bokserski meč Parlov-Grin, te brojne utakmice kojim je domaćin bio Košarkaški klub Bosna. Tokom 14. Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, Skenderija je bila domaćin sportskih takmičenja u umjetničkom klizanju i hokeju na ledu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *