SKROZ

Grupa sarajevskih dječaka u svojim ranim dvadesetim godinama, predvođeni vjerom u pjesme Adnana Šarana, na krilima poslijeratnog entuzijazma provode sate svirajući i trudeći se da pjesme zazvuče.

Bend bez imena, imidža i furke vodi toliko jaka ideja da dječaci 1996. godine napuštaju sve svoje dotadašnje muzičke angažmane (Top Lista Nadrealista i Zabranjeno Pušenje). Prvu postavu grupe Skroz čine: Adnan Šaran (vokal), Nedžad Mulaomerović – Nećko (bubanj), Mirza Suljagić (bas) i Sloven Anzulović – Slo (gitara).

Najprije sviraju u tada popularnom sarajevskom klubu Bulldog, gdje su i vježbali. Upravo tu su nastale neke od pjesama koje su objavljene na prvom albumu.

Grupa je već počela dobijati krug poklonika koji se konstantno širio te je na red došao i odabir imena grupe. Ideja da to bude SKROZ javlja se krajem 1997. godine. Pod tim imenom je uslijedilo i prvo pojavljivanje u eteru u decembru iste godine.

Početkom 1998. godine u Sarajevo se iz Izraela vraća Dejan Ostojić – Dejo, koji je uz Šarana jedan od predratnih tvoraca ideje o onome što je kasnije postao Skroz. Iako basista, svoj doprinos u to doba pruža na klavijaturama. To je bilo ono što je falilo da cijela priča o zvuku benda bude u potpunosti zaokružena. Uslijedile su pripreme za snimanje prvog albuma.

Prvi nastup grupe Skroz se dešava u Sloveniji na festivalu “Rock Otočec 1998”, gdje premijerno sviraju materijal koji će se ubrzo naći na njihovom debitantskom albumu.

Uslijedilo je nekoliko nastupa u okviru turneje Zabranjenog Pušenja po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Sve jači

Krajem 1998. godine, grupa Skroz odlazi u Holandiju na snimanje materijala za svoj prvi album. Sa sobom vode i producenta Zlaju Hadžića. U amsterdamskom studiju je snimljeno 14 pjesama, a 12 njih je odabrano za prvo snimljeno predstavljanje javnosti. Početkom 2000. godine, svjetlo dana je ugledao debi album, a za najavni singl je odkabran kasniji super-hit “Sve sam jači”, koja u Bosni i Hercegovini postiže veliki uspjeh, i dugo vremena se drži na televizisjkim i radio top listama. Ubrzo su i ostale Šaranove pjesme glasno pjevane na čestim nastupima uživo grupe Skroz.

Sloven Anzulovic – Slo u ljeto 2001. godine napušta grupu i svoju muzičku karijeru nastavlja kao d'n'b mpj (Kontra). Na njegovo mjesto dolazi Dino Šukalo. Ubrzo grupu Skroz napušta i Mirza zbog rada na doktoratu. Dejo tada prelazi na bas, svoj matični instrument, a klavijature preuzima Nedžad Podžić popularni Poćko.

Skroz Sarajevo
Skroz Sarajevo

U prepunoj dvorani sarajevskog Centra društvenih aktivnosti (CDA) sviraju sjajan solistički koncert, 24. decembra 2001. godine. Nakon Sarajeva, grupa Skroz ide na turneju po većim gradovima Bosne i Hercegovine. Uporedo pripremaju i svoj novi album.

U septembru 2002. Dino Šukalo odlazi iz grupe. Iz sarajevskog Siktera dolazi gitarista Esad Bratović koji i do tada često svirao sa Skrozom na koncertima, čak gostovao na prvom albumu.

Sastav grupe je zaokružen i počinju pripreme za snimanje drugog albuma koje traje do sredine 2003. godine. Producent je i ovaj put Zlaja Hadžić. Skroz odlazi na ljetnu turneju po Bosni i Hercegovini i Jadranskoj obali.

Savršeni organizam

Snimanje drugog albuma grupe Skroz završeno je početkom 2004. godine, a “Savršeni organizam” je dostupan već u julu.

Prvi single sa “Savršenog organizma” je bila pjesma “Super žena” za koji video rade PRO.BA team na čelu sa Redžinaldom Šimekom i Eminom Kujundžić.

Na albumu se nalazi 15 pjesama Adnana Šaranaa, a na jednoj od numera gostuju Bure i Edo Maajka.

Skroz promoviše svoj drugi album pred bosanskohercegovačkom publikom 28. augusta 2004. godine u Sarajevu kada im je pripala čast da velikim solističkim koncertom zatvore 10. Sarajevo Film Festival. Nastup je uživo prenosila Federalna televizija.

Regija

Svoj treći grupa Skroz snima 2008. godine, a obajvljuju godinu dana kasnije. Na “Regiji” (2009) se nalazi 14 autorskih pjesama Adnana Šarana.

Album je sniman u sarajevskom muzičkom studiju MML. Gosti na albumu su Nedim Zlatar – Basheskia, Dino Šaran, Dragan Rokvić, Leo Šarić, Enes Zlatar – Bure i Enis Voloder.

Skroz je napravio album kojim se pokušao približiti srednjoj pop/rock struji uz socijalno-kritičke tekstove koji su biti dobro prihvaćeni u cijeloj Regiji.

Originalno izdanje albuma pred kraj, nakon petominutne pauze, krije i skrivenu traku.

» Adnan Šaran: Uvijek ima stvari koje bi mijenjao

» Više o SKROZ-u

« Muzika Sarajeva

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *