Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo!

Ovdje Radio Sarajevo!
Ovdje Radio Sarajevo!

Četiri dana nakon oslobođenja Sarajeva Đorđe Cigo Lukić, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva, popravio je uništenu radijsku opremu koju su za sobom ostavili okupatori i izgovorio: ‘Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo!‘ Bile su to prve riječi izgovorene na Radio Sarajevu, koji je svoje emitovanje započeo 10. aprila 1945. godine.
Televizija Sarajevo počinje s radom 1969. godine. Oba medija bila su znak posebnosti i državnosti Bosne i Hercegovine, a za njihovo osnivanje su tada su najzaslužniji bosanski političari Hamdija Pozderac i Branko Mikulić.

Od 1992. godine, Radio-televizija Sarajevo je službeno nacionalna RTV kuća Bosne i Hercegovine, poznata pod imenom “Radio-televizija Bosne i Hercegovine” (RTVBiH), koja je od prije par godina i javni RTV servis za teritoriju čitave BiH.

Danas u Sarajevu postoje dva medija koji nose imena Radio Sarajevo i Televizija Sarajevo. Današnji “Radio Sarajevo” je medij u privatnom vlasništvu i osim imena nema dodirnih tačaka s originalnom radio stanicom. Današnja Televizija Sarajevo je vezana za budžet Kantona Sarajevo.
Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

4 Odgovori na “Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo!”

  1. ‎…opremu nisu ostavili ukopatori nego NDH, a stari cigo je na kraju poruke jos dod'o: “…pao berlin…” (pitajte malog cige ako mi ne vjerujete)…a ovo se sve dogadjalo u stambenoj zgradi u ulici sutjeska na trecem spratu…

  2. …nije sutjeska nego njegoseva (ul'ca) bila…a bile su blizo (ote ul'ce – jadna kraj druge)…

  3. …sad se kazu njegoseva zove; alekse santica a sutjeska; hadzi idrizova…

  4. iteresantno je to da fasizam nije umro, vec se pojavio u drugom obliku, a narod je dobio slobodu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *