Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo!

Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo!‘ Bile su to prve riječi izgovorene na Radio Sarajevu, koji je svoje emitovanje započeo 10. aprila 1945. godine.

Ovdje Radio Sarajevo!

Četiri dana nakon oslobođenja Sarajeva Đorđe Cigo Lukić, prvi spiker i tehničar Radio Sarajeva, popravio je uništenu radijsku opremu koju su za sobom ostavili okupatori i izgovorio: ‘Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo!‘ Bile su to prve riječi izgovorene na Radio Sarajevu, koji je svoje emitovanje započeo 10. aprila 1945. godine.

Televizija Sarajevo počinje s radom 1969. godine. Oba medija bila su znak posebnosti i državnosti Bosne i Hercegovine, a za njihovo osnivanje su tada su najzaslužniji bosanski političari Hamdija Pozderac i Branko Mikulić.

Od 1992. godine, Radio-televizija Sarajevo je službeno nacionalna RTV kuća Bosne i Hercegovine, poznata pod imenom “Radio-televizija Bosne i Hercegovine” (RTVBiH), koja je od prije par godina i javni RTV servis za teritoriju čitave BiH.

Danas u Sarajevu postoje dva medija koji nose imena Radio Sarajevo i Televizija Sarajevo. Današnji “Radio Sarajevo” je medij u privatnom vlasništvu i osim imena nema dodirnih tačaka s originalnom radio stanicom. Današnja Televizija Sarajevo je “stranačka” tv-stanica i vezana za budžet Kantona Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

4 Odgovori na “Smrt fašizmu, sloboda narodu. Ovdje Radio Sarajevo!”

  1. ‎…opremu nisu ostavili ukopatori nego NDH, a stari cigo je na kraju poruke jos dod'o: “…pao berlin…” (pitajte malog cige ako mi ne vjerujete)…a ovo se sve dogadjalo u stambenoj zgradi u ulici sutjeska na trecem spratu…

  2. …nije sutjeska nego njegoseva (ul'ca) bila…a bile su blizo (ote ul'ce – jadna kraj druge)…

  3. …sad se kazu njegoseva zove; alekse santica a sutjeska; hadzi idrizova…

  4. iteresantno je to da fasizam nije umro, vec se pojavio u drugom obliku, a narod je dobio slobodu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *