Spas od vrućina u Pionirskoj dolini

Spas i odmor od visokih temperatura i ugrijanog asfalta Sarajlije ovih dana pronalaze i u popularnoj Pionirskoj dolini.

Šetnja u predivnom hortikulturno uređenom ambijentu, sa dosta hlada i mjesta za odmor pored vještačkih jezera, zabava i rekreacija na rekvizitima za igru, uređena igrališta za djecu samo su dio onog što nudi Pionirska dolina, zelena oaza sa zoovrtom, udaljena samo dva kilometra od centra grada. Iako su temperature visoke, ipak dosta ljudi tokom dana provodi vrijeme u Pionirskoj dolini, koja je otvorena svaki dan od 7:30h do 20 sati.

Zoološki vrt u sklopu Pionirske doline raspolaže sa 56 životinjskih vrsta, odnosno sa preko 530 životinja. Tu nema životinja koje potiču iz ekstremno hladnijih krajeva tako da one uz redovnu i svakodnevnu brigu i njegu veterinarske službe generalno dobro podnose visoke ljetne temperature, posebno afričke životinje, kao što su lav, antilope i zebre.

Inače, sve životinje u Pionirskoj dolini drže se slobodnim u njihovim životnim prostorima i bilo kakva vrsta sputavanja tokom ljeta ne bi bila dobra. Osnovni zadatak ekipe koja brine o životinjama je da im omoguće dovoljne količine pitke vode, koja se mijenja tri puta dnevno, kao i što kvalitetniju ishranu, te što manje uznemiravanja. Mrki medvjedi osvježenje u toku dana traži u otvorenom dijelu nastambe u koji se svakodnevno dosipa svježa voda, dok je alpakama je ošišano krzno, što je također jedan vid rashlađivanja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *