SARTR: Tramvaj zvani žudnja

Sarajevski ratni teatar je u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti iz Sarajeva priredio predstavu TRAMVAJ ZVANI ŽUDNJA, autora Tennessee Williamsa, koja će svoju premijernu izvedbu imati unedjelju, 21. juna 2015. godine od 20 sati.

Tramvaj zvani žudnja (SARTR)
Tramvaj zvani žudnja (SARTR)

Tramvaj zvani žudnja govori o dva različita koncepta poimanja života – jednom, čije je utemeljenje u mašti, duhovnosti i iluziji, i drugom, koji svoje ishodište ima u gruboj realnosti svedenoj na svakodnevno, beskrupulozno preživljavanje.
Blanche DuBois dolazi u posjetu svojoj sestri Steli i njenom mužu Stanleyu, kako bi smirila duhove prošlosti i pokušala da otpočne novi život. U trošnoj kući siromašnog predgrađa dolazi do sukoba dva pomenuta koncepta, čiji su predstavnici Blanche i Stanley.

Najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa je napisano 1947. godine. Popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elia Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivien Leigh. Po motivima ovog dramskog teksta Woody Allen 2013. godine snima film Blue Jasmine.

Iako je napisana 1947. godine, ova drama postavlja važna pitanja koja bosanskohercegovačko društvo ignoriše ili se njima vrlo površno bavi – socijalne razlike, rigidnost patrijahalnog sistema, lažna moralnost, olako osuđivanje, netrpeljivost prema LGBT zajednici i svemu što nije u skladu sa uvriježenim društvenim vrijednostima…
I nakon svega ostaje pitanje: stvarnost ili iluzija? I da li je iluzorno boriti se protiv stvarnosti?

Predstava Tramvaj zvani žudnja je nastala kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji Scenskih Umjetnosti Sarajevo, pod mentorstvom profesora Alena Muratovića.

Autor: Tennessee Williams

Mentor: Alen Muratović
Dramaturg: Adnan Lugonić
Kostimografkinja: Lejla Hodžić

Uloge:
Dina Mušanović
Staša Dukić
Adi Hrustemović
Alban Ukaj

Repertoar Sarajevskog teatra »

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *