Sportisti 2010. godine: Larisa Cerić, Merima Softić i Nermin Potur

Larisa Cerić i Nermin Potur
Larisa Cerić i Nermin Potur
Džudistkinja Larisa Cerić, karatistkinja Merima Softić i karatist Nermin Potur proglašeni su najboljim sportistima BiH 2010. godine, u tradicionalnom izboru najuspješnijih sportista Sportskog saveza Bosne i Hercegovine.

Odlukom stručnog žirija, koji su sačinjavali sportski radnici, bivši sportisti i novinari, Cerić i Softić su na osnovu ostvarenih rezultata podijelile titulu najbolje sportašice u konkurenciji pet nominiranih kandidata – Larisa Cerić (judo), Merima Softić (karate), Lucija Kimani (atletika), Emina Hadžiahmetović (stoni tenis) i Dijana Vasić (odbojka). Larisa Cerić je u 2010. godini osvojila bronzanu medalju na Svjetskom judo takmičenju u SAD-u te srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u Sarajevu. Merima Softić je osvojila srebrenu medalju na Svjetskom karate kup-takmičenju u Turskoj, dok je na Svjetskom prvenstvu u Beogradu osvojila bronzanu medalju.

Larisa Cerić je 2002. godine bila najbolja juniorka BiH, a 2009. uz Markicu Dodiga izabrana je za najboljeg sportistu, dok je Merima Softić već 2002. godine proglašena najboljom sportašicom BiH. Nakon uručenja nagrada, Merima Softić je najavila povlačenje iz karatea. Od sada ću biti samo podrška kolegama u reprezentaciji.

“Želim biti uzor mladim sportistima, koji trebaju da znaju da uz dobar rad i malo odricanja mogu ostvariti sve što žele u svojoj karijeri”, kazala je Softić.

U muškoj konkurenciji za najboljeg je proglašen Nermin Potur, karatist koji je osvojio bronzanu medalju na 20. svjetskom karate prvenstvu u Beogradu pojedinačno i ekipno. Bronzu je osvojio i na 45. evropskom prvenstvu u Atini, kao i na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu u Crnoj Gori. U konkurenciji za najboljeg sportistu bili su i Amel Mekić (judo), Hamza Alić (atletika), Damir Džumhur (tenis) i Nedim Čović (atletika).

Za najboljeg trenera proglašen je trener Karate kluba Igman – Ilidža Ramiz Potur. Nagradu za doprinos razvoju i popularizaciji sporta dobili su Siradž Hodžić (stoni tenis), Namik Omerović (dizanje tegova), Fikret Bečić (judo), te tuzlanski Radio Kameleon.

U konkurenciji ženskih ekipa najuspješniji je bio Odbojkaški klub Jedinstvo, osvajač Prvenstva i Kupa BiH 2010. godine, dok je u muškoj konkurenciji nagradu dobio Odbojkaški klub Kakanj, također osvajač Prvenstva i Kupa, uz zapažen međunarodni nastup.

U juniorskoj konkurenciji za najbolje su proglašeni kickbokserka Adna Stambolić i boćar Dario Stojčić. Osvajač 3. mjesta na Olimpijadi mladih, džudist Eldin Omerović dobitnik je nagrade Sportske nade. Najuspješniji student sportist je karatist Alem Kupusović, osvajač 1. mjesta na Svjetskom univerzitetskom prvenstvu.

Posebno priznanje “Mirza Delibašić” podijelili su teniser Damir Džumhur i nogometaš Emir Spahić. Nagradu za vrhunski međunarodni rezultat dobila je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci. Sportski menadžer godine je Nijaz Gracić, menadžer sarajevskog nogometnog kluba Olimpic. Boćar Markica Dodig je dobio nagradu za sportistu decenije. Trener bh. judo reprezentacije Branislav Crnogorac izabran je za trenera decenije. Sportski djelatnik decenije je Miralem Zubović. Nagradu za publicističko-naučni rad dobili su Safet Kapo i Branko Cikatić. Nagradu za životno djelo dobio je Ahmed Karabegović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *