Stabilna porodica i kućni odgoj su ključ u borbi protiv nasilja

Porodica, kao osnovna ćelija društva, i kućni odgoj ipak su ključ u rješavanju problema maloljetničke delinkvencije i porasta nasilja općenito.

Denis Mrnjavac (1991-2008)

U organizaciji Međunarodnog teatarskog festivala MESS, a u okviru „Festivala mladosti Denis Mrnjavac 2011“, poslije dvije izvedbe predstave „Kako sam naučila da vozim“ sinoć je u Narodnom pozorištu Sarajevo održan razgovor o nasilju. Diskusiji su prisustvovale predstavnice Fondacije lokalne demokratije, organizatori Festivala, kao i Ana Mrnjavac, majka pokojnog Denisa Mrnjavca.

„Porodica, kao osnovna ćelija društva, i kućni odgoj ipak su ključ u rješavanju problema maloljetničke delinkvencije i porasta nasilja općenito.“, jedan je od glavnih zaključaka diskusije u kojoj su kao glavni krivci za potpuni krah sistema vrijednosti u današnjem društvu navedeni odsustvo morala, nedostatak poštovanja među ljudima, te odsustvo vladavine zakona.

Selma Spahić

Ovog mišljenja je i redateljica Selma Spahić koja je istakla da je pravila predstavu koja će osvijetliti problem pedofilije i incesta i dati mu pažnju kroz umjetnost.

“Nasilje već odavno nije privatna stvar. Zažmirimo li na nasilje prema drugima, to je kao da smo zažmirili na nasilje prema samima sebi.”, istakla je Jasmina Mujezinović, direktorica FLD napominjući da sistem nije napravio adekvatne servise, pomoću kojih bi se organiziranije borili protiv ovog problema.

U ovom kontekstu otežavajuća okolnost je, prema njenim riječima, iznimno blage kazne za počinitelje koje ne šalju adekvatnu poruku o tome da su takva djela kažnjiva i neprihvatljiva u civiliziranom društvu.

Ana Mrnjavac

„Zahvaljujem se organizatorima, mladim ljudima, ali želim istaći da oni nisu većina. Nažalost, na svakom koraku smo okruženi bezakonjem i lično vjerujem da su odnosi u porodici i kućni odgoj garant da imamo manje kriminala i nasilnika među mladima.“, riječi su Ane Mrnjavac.

„Djeca se mrze jer ne znaju kako da se vole“, jedan je od komentara sinoćnje diskusije, koja se završila zaključkom da se o ovome mora više razgovarati i u porodici, i u školama, ali i u javnosti, kroz medije, a kroz ovakve predstave i kroz umjetnost.

Organizatori Festivala, Goran Đekić i Toni Vukadin zahvalili su Festivalu MESS što se i ove godine uključio u realizaciju Festivala, te su istakli želju da „Festival mladosti Denis Mrnjavac“ postane veliki tradicionalni događaj koji će okupljati mlade ljude i ponuditi im alternativu u sportu i umjetnosti.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *