Štrosmajerova ulica će biti natkrivena sa dva drvoreda, klupama…

Sarajevska Općina Stari Grad predstavila je pobjednički rad koji je izabran na konkursu za izradu idejnog rješenja uređenja ulice Štrosmajerova. Najboljim radom proglašeno je rješenje grupe autora koju čine: Sabin Babić, Mirza Hrustemović, Tihomir Krajtmajer i Emir Kalamujić.

Strossmayerova ulica u Sarajevu

Ideja autora je bila, kako kažu, da ulica ostane zatvorena za automobile. Prema njihovom planu ulica, s desne i lijeva strane bila bi pokrivena. Planirana su i dva drvoreda, a ispod stabala s kontrolisanom krošnjom bile bi postavljene klupe za odmor. Planirana je i izgradnja prostora koji bi bio ispod nivoa ulice, koji bi bio iskorišten za gradske kafane, galerije, biblioteke ili druge sadržaje, a do njega bi se dolazilo liftom.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kaže da je predstavljeni rad “sirovo stanje kako bi ulica trebalo da izgleda”: ‘Forma izvedbenog projekta koji će biti izrađen donijet će formu kako će to u konačnici biti napravljeno. Drveće ne mora biti, može biti neko patuljasto rastinje, o tim detaljima ćemo se dogovarati.’

Projekt će biti podijeljen u faze, a prva je natkrivanje planiranog dijela ulice i postavljanje rasvjete. Planira se da se u Štrosmajerovu ulicu vrate i kočije. Ideja autora je da Štrosmajerovu ulicu urede kao šetnicu, instalacijom kulturnih i umjetničkih sadržaja i postavki, a taj duh ulica bi trebala zadržati svih dvanaest mjeseci u godini, bez obzira na vremenske uvjete. Ulica Štrosmajerova postala bi gradska promenada kulture i umjetnosti, bez granica i cenzure.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Jedan odgovor na “Štrosmajerova ulica će biti natkrivena sa dva drvoreda, klupama…”

  1. Mislim da je ideja glupa. Potpuno neinventivno. Čemu bi sližilo to natkrivanje? Koje patuljasto rastinje? Ko je to samo smislio. Trebapogledati malo ppo gradovima Evrope kako se to rješava. Po dva reda stolova sa obje strane ulice sa tendama.
    Sve je bolje nego ono sad. Najgora i najpustija ulica u gradu. Sramota šta su napravil od najbolje ulice u gradu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *