Sušenje ruku u Parlamentu Federacije BiH

“Da Bog da se ruka osušila svakom ko glasa za ovaj prijedlog”, rekao je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenata Federacije BiH poslanik Irfan Ajanović tokom rasprave o jednom od tri prijedloga za novi likovni izgled grba Federacije.

Irfan Ajanović

Prijedlog protiv kojeg je Ajanović likovno je u obliku štita u čijoj su unutrašnjosti još tri mala štita, jedan stiloziran kao šahovnica, drugi sa ljiljanima, a treći sa četiri ćirilična slova “S”. Ajanovićevo negodovanje odnosi se na simbol četiri ocila jer, kako je rekao, on a i mnogi drugi ljudi stradali su tijekom proteklog rata u BiH od onih koji su ratovali upravo pod tim obilježjem.

Zastupnici Zastupničkog doma nisu se danas izjašnjavali niti o ovom niti o druga dva prijedloga za novi likovni izgled grba Federacije, upućena od trojice autora na natječaj koji je provela odgovarajuća federalna komisija čiji su članovi iz oba doma Parlamenta Federacije, iz Vlade FBiH i stručni i javni radnici izvan Vlade i Parlamenta.

Zastupnici su zadužili ovu komisiju da se ona opredijeli ubuduće samo za jedan prijedlog, a ne za tri i da se o tom njenom budućem predloženom rješenju prvo izjasne delegati Doma naroda Federalnog parlamenta pa tek onda zastupnici u Zastupničkom domu.

Osim grba u čijoj su unutrašnjosti šahovnica, ljiljani i četiri “S” zastupnici su danas pred sobom imali i prijedlog da se budući grb Federacije likovno sastoji samo od tri boje – crvene, zelene i plave te treći prijedlog da u unutrašnjosti grba budu stilizirane tri kuće stiješnjene jedna uz drugu sa zelenim, crvenim i plavim krovom.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *