Zeleni BiH traže informaciju o radioaktivnom otpadu

Općinski odbor stranke Zeleni BiH – Zenica danas je zatražio od prof.dr. Sabahudina Ekinovića, člana Nadzornog odbora ArcelorMittal Zenica uime Federacije BiH, s obzirom na to da je, kako se u otvorenom pismu kaže, doktor tehničkih znanosti, da upozna zeničku javnost da li je radioaktivni otpad otkriven u ArcelorMittal Zenica, adekvatno zbrinut.

ArcelorMittal Zenica

“Mi odgovorno tvrdimo da otpad nije adekvatno zbrinut. Zabrinjava činjenica da Ministarstvo okoliša i turizma FBiH sebe ne smatra odgovornim u ovom slučaju. Prilikom radioaktivnosti oslobađaju se alfa, beta i gama zrake od kojih su naročito opasne gama zrake koje mogu da probiju olovnu ploču debljine 20 cm. Privremeno skladištenje je adekvatno ako se otpad stavi u olovnu burad, a zatim zalije betonom i odloži u betonsku prostoriju s olovnim vratima, što u ovom slučaju nije urađeno” stoji u otvorenom pismu koje je potpisao Akif Smajlović, predsjednik Općinskog odbora Zeleni BiH Zenica.

Zeleni BiH su također iskazali nezadovoljstvo Odlukom Vijeća općine Zenica da se javna rasprava o stanju aerozagađenja u Zenici, kao i ArcelorMittalu Zenica, kao najvećem zagađivaču, neće obaviti u svim gradskim mjesnim zajednicama.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *