Svjetski dan slobode medija

Desetine onih čiji je zadatak prenošenje vijesti svake godine biva ubijeno.

Često na opasnim zadacima
Često na opasnim zadacima
U svijetu se obilježava Svjetski dan slobode medija, koji je prilika za podsjećanje na novinare koji su stradali na zadatku kao i važnu ulogu slobodnih i nepristrasnih medija u društvu.

I ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana slobode medija dočekujemo u tmurnom raspoloženju, nejasnom okruženju, obzirom da i ove godine ubijaju novinare.

Svjetski dan slobode medija ustanovljen je 3. maja 1991. godine na konferenciji Ujedinjenih nacija u Vindhoku, a povodom usvajanja Deklaracije o slobodi medija u Africi. Deklaracijom je cenzura proglašena grubim kršenjem ljudskih prava, a vlade svih zemalja pozvane su da obezbijede poštivanje ustavnih garancija za slobodu medija.

Sloboda medija na globalnom nivou se iz godine u godinu pogoršava. Novinari su redovno suočeni sa sumornim radnim okruženjem, sa globalnim opadanjem sloboda i pogoršanjem svog statusa. Najveći pad slobode medija se bilježi u regijama centralne i istočne Evrope i zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Prema relevantnim tvrdnjama od 195 zemalja svijeta, najslobodnije medije imaju Island, Finska i Norveška.Na posljednja tri mjesta su Burma, Turkmenistan i Sjeverna Koreja.

protest.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *