Trag ženskog naslijeđa u Historijskom muzeju BiH

U srijedu, 8. marta 2017. godine od 14 sati Historijski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu će otvoriti vrata svim zainteresovanim posjetiocima, koje će autorica izložbe i kustosica Elma Hodžić upoznati sa osnovnim konceptom svog projekta, realiziranog u okviru Međunarodnog festivala Sarajevska zima 2017.

Trag ženskog naslijeđa (Nela Hasanbegović)
Trag ženskog naslijeđa (Nela Hasanbegović)

Upotrebom eksponata, rekvizita i kostima specifičnih za određena razdoblja bosanskohercegovačke historije, Nela Hasanbegović kroz foto-performas problematizira žensko naslijeđe i ulogu žena u našem društvu. Na izložbi će pored fotografija Nele Hasanbegović biti predstavljen i dio spomenika ‘Ženi borcu’ sa Vraca (rad Alije Kučukalića) koji se čuva u Historijskom muzeju BiH.
Teoretičarka umjetnosti Elma Hodžić kaže: ‘Izložba Nele Hasanbegović je evokacija tragova ženske materijalne i nematerijalne baštine, podsjećanje i oživljavanje sjećanja na prirodu ženske borbe kroz bosanskohercegovačku historiju. Tragove ženske baštine umjetnica priziva kroz odjeću specifičnu za pojedine historijske periode i kroz mjesta individualnog/kolektivnog pamćenja. Fotografijama Nele Hasanbegović su prethodila traganja za artefaktima, mjestima, pričama koje utjelovljuju atipičnu žensku ulogu – ulogu ženu borca, kao i putovanja na različite lokacije i performativni ulasci u odjeću koju su nosile žene u prošlosti. Proces poistovjećivanja i identifikacije putem odjeće se odvijao upotrebom eksponata, rekvizita i kostima. Nela Hasanbegović, ulazeći u odjeću simbolično obojenu historijom i peruzimajući aure predmeta, utjelovljuje heroine iz prošlosti i govori o širokom spektru uloga koje je žena imala u našem društvu.’

Srednji vijek, Kraljica Katarina Kosača, Stari grad Blagaj (Nela Hasanbegović)
Srednji vijek, Kraljica Katarina Kosača, Stari grad Blagaj (Nela Hasanbegović)

Vizuelna umjetnica Nela Hasanbegović je rođena 1984. godine u Sarajevu. Od 2013. godine pohađa doktorski studij likovnih umetnosti – vajarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu. Magistrirala (2010.) i diplomirala (2007.) na Akademiji likovnih umjetnosti, Odsjek kiparstvo, Univerziteta u Sarajevu. Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek kiparstvo, zavšila 2002. godine. Proteklih dvanaest godina kroz samostalne i grupne izložbe aktivno učestvuje u savremenoj inozemnoj i domaćoj likovnoj sceni. Umjetnička djela realizira u različitim medijima, od skulpture, objekata, instalacija, pa sve do performansa (performance), fotografije i videa. Dobitnica je nekoliko prestižnih nagrada, priznanja i stipendija. Članica udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 2007., Udruženja za kulturu i umjetnost Crvena od 2011. i Artnaut-a od 2015., U.S.A. Od 2012. godine zaposlena na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Univerzitet u Sarajevu, u zvanju asistentice na predmetu Metodika likovnog odgoja.
Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *