Tri dana Sarajeva na drugi pogled

Na više od 20 lokacija u četiri sarajevske općine (Centar, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo), uz učešće preko 200 umjetnika i umjetnica, od 25. do 27. septembra održaće se prvi Festival ulične umjetnosti u Sarajevu-FUU 2015.

Everyman (FUU)
Everyman (FUU)

Nastao iz potrebe za omogućavanjem drugačije komunikacije između umjetnika i publike, u prvom redu s ciljem demokratizacije umjetnosti, FUU kroz urbanu transformaciju želi ponuditi Sarajevo na drugi pogled te probuditi duh sarajevske lokalne zajednice. Kreiran kao platforma za promociju multimedijalnih umjetničkih sadržaja autora i autorica različitih generacija, FUU svojoj publici dolazi na adresu, u različitim dijelovima grada, od Mjedenice, preko Ferhadije, Vilsonovog šetališta, Dobrinje…

Everyman, maskota festivala, posjetioce će povesti na uzbudljivo art putovanje bazirano na vizuelnoj umjetnosti, muzici, plesu, pokretu, teatru, umjetnosti grafita i murala.

Priliku da se kreativno izraze imaće i svi oni koji nisu zvanični učesnici i učesnice Festivala kroz Kvadrat umjetnosti za sve, prostor osiguran na Obali Maka Dizdara za koji su mogli aplicirati svi zainteresovani.

FUU 2015

Sve koji žele doprinijeti kreativnom procesu Festival ulične umjetnosti poziva da se kroz volontiranje pridruže i poručuje: ‘Ako vam ne smeta miris farbe i želite gledati kako stari oronuli zidovu postaju slikovnice, a pokret tijela performans, napetost žice muzika, a glina čovjek, svaki čovjek. Ako želite upoznati neke od najvažnijih bh. i svjetskih umjetnika i umjetnica, njihovu muziku, performans, teatar, ako želite učestvovati u organizaciji Festivala posvećenog umjetnosti, učiti i zabaviti se, postanite FUU volonter/ka.’ Svi zainteresovani/e se mogu prijaviti na info@fuu.ba – sa naznakom maila FUU VOLONTERI!

FUU 2015
FUU 2015

U želji da se vratimo izvornom obliku predstavljanja umjetnosti, vremenu kada je ona bila daleko od institucija, FUU između ostalog koncerte klasične muzike donosi ispred sarajevske Tržnice gdje će violončelistica Belma Alić izvesti repertoar od Bacha preko Brittena i Ligetija. Remake performansa Izlog nastalog prije više od trideset godina izvešće dio članova grupe Zvono.

Tokom trodnevne manifestacije grad će postati svojevrsno platno za nastanak novih umjetničkih radova koji će biti trajan doprinos Sarajevu i njegovim građanima i građankama.

Na FUU 2015. učestvuju studenti i studentice Akademije scenskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Muzičke akademije i Arhitektonskog fakulteta. Zahvaljujući angažmanu studenata Akademije likovnih, prostornoj instalaciji i snazi vjetra, Ajfelov most će postati muzički most.

FUU 2015
FUU 2015

Na Festivalu ulične umjetnosti u Sarajevu predstaviće se i dobro poznati kreativni tim dizajnerica SHE: YOU kog čine Adisa Vatreš Selimović, Naida Begović i Neira Sinanbašić , kolekcijom SHESIGN koja je nastala iz želje i potrebe da se progovori o problemima i preprekama sa kojima se žene susreću. Iz Tuzle na FUU 2015. stiže umjetnik Alija Kamber. Tema njegovog rada je jezik i nerazumijevanje koje iz komunikacije, tj. korištenja jezika proizilazi.

FUU 2015
FUU 2015

Iz Beograda, s ljubavlju prema Sarajevu, stiže umjetnica Maja Đorđević koja će oslikati jedan od sarajevskih zidova. Emir Šehanović ESH, Saša Bukvić, Belma Šarančić-Nahodović, Belma Lizde- Kurt, Branko Potočan, Lejla Ćehajić, Rikardo Druškić… samo su neki od umjetnika i umjetnica koji će dati vlastiti doprinos urbanoj transformaciji.

Svako prema vlastitim afinitetima pronaći će sadržaj za sebe. Od malih beba do penzionera.

Jednako kao što nema čvrste granice u izboru umjetničkih sadržaja koje će predstaviti, nulto izdanje sarajevskog Festivala ulične umjetnosti nema ni bilo kakve druge limite kad je riječ o profilu i starosnoj dobi publike kojoj se obraća.

FUU 2015
FUU 2015

Pripreme za festival kom je namjera kreirati drugačiji ritam grada trajale su dvije godine. Na čelu organizacionog tima entuzijasta i entuzijastkinja nalazi se bosanskohercegovački reditelj Aleš Kurt. Sa svojim dosadašnjim, u prvom redu pozorišnim radovima, dovoljna je garancija za kvalitet, inovativnost, maštovitost i iskorak iz uobičajenog odnosa prema umjetnosti.

FUU 2015
FUU 2015

‘Težimo ka tome da Festival ulične umjetnosti u Sarajevu postane redovan događaj koji će svojim umjetničkim programom bojiti fasade i crtati osmijehe na licima svih građana/ki, ali i onih koji se slučajno nađu u ovome gradu. Želimo da donesemo komunikaciju o umjetnosti u susjedstva, druženja uz muziku pred haustore; da spojimo organsko biće grada sa njegovom infrastrukturom i tu novu kombinaciju u formi umjetnosti i kulture predočimo građanima i posjetiocima kao unikatnu vrijednost koja se voli, i koja od ljubavi raste. A upravo taj rast grada zajedno sa njegovom zajednicom jeste ono čemu težimo, jer usuđujemo se maštati da će se kroz ove male kozmetičke i društvene poteze ukazati stvarna ljepota Sarajeva’, navode iz Udruženja FUU.

Na svim mjestima gdje bude Everyman, festivalska maskota, možete biti i vi. Samo se prepustite putovanju na kom između umjetnosti i publike neće biti posrednika.

Kao što egzistiramo jedni pored drugih, pored života drugih, pored umjetnosti i kulture, ali i svih onih loših stvari u društvu, festivalska namjera je i da počnemo stvarnu egzistenciju jednih sa drugima, u zajedničkom gradu, sa našim zajedničkim interesom – boljom svakodnevnicom obogaćenom bojama i zvukom, igrom i pokretom, znanjem i željom za otkrivanjem novoga – u sebi i u gradu.

FUU 2015
FUU 2015

FUU, napominju organizatori i organizatorice, svoje sadržaje nakon završetka trodnevne manifestacije seli u prijateljske umjetničke prostore, a na svojim online platformama nastavlja da promoviše bh. autore i autorice, vjerujući da FUU nije samo festival kao proizvod umjetničke zajednice već umjetnička porodica koja stvara festival. Ili kako to kaže Everyman: Za najbolje stvari-najbolje kada je sada.

FUU 2015
FUU 2015

Svi koji žele svoju podršku prvom Festivalu ulične umjetnosti mogu dati i putem stranice indiegogo.com/projects/fuu-sarajevo-street-art-festival#/story.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *