Tribina o značenju zbivanja 2. maja 1992. za odbranu Sarajeva i BiH

Udruženje za zaštitu tekovina borbe za BiH, pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, danas je u Domu mladih organiziralo tribinu u povodu obilježavanja bitke za odbranu zgrade Predsjedništva i institucija Republike BiH – 2. maja 1992. godine.

Granatiranje Sarajeva 1992
Granatiranje Sarajeva 1992
Skup je nazvan “Javna tribina o historijskom i aktuelnom značenju zbivanja 2. maja 1992. za odbranu Sarajeva i BiH”.

Na tribini su učestvovali tadašnji član Predsjedništva BiH Stjepan Kljujić, komandant štaba Teritorijalne odbrane RBiH Hasan Efendić i tadašnji pomoćnik ministra za policiju Avdo Hebib.

Iznesena su lična viđenja i impresije iz tog perioda koji je historijski važan za Sarajevo i njegove građane ali i za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Udruženja general Mustafa Polutak istaknuo je da je sjećanje na 2. maj 1992. važno zbog budućnosti ove države i njenih građana.

On je podsjetio da su tad organizirane jedinice na čelu sa Predsjedništvom i Armijom RBiH suprostavile agresoru u njegovoj namjeri da napadom na zgradu Predsjedništva i institucije RBiH, zauzme Sarajevo, a kasnije ovladaju i Bosnom i Hercegovinom.

Taj pokušaj napada uspješno je odbijen, a u nastavku te operacije jedinice JNA na aerodromu u Sarajevu zarobile su tadašnjeg predsjednika Aliju Izetbegović koji se vraćao s puta iz inozemstva.

Izetbegović je s još nekoliko osoba, koje su bile s njima, tad su odvedeni u Lukavicu.

“Dosad se promijenilo mnogo toga. Nema više topovske paljbe, ali je na Sarajevo i na BiH nastavljen neki vid psihološkog rata koji se snažno vodi. Taj rat vode oni koje neće cjelovitu, jedinstvenu, evropsku državu BiH”, istaknuo je u Avdo Hebib.

Za danas je planirano i polaganje cvijeća na centralno obilježje mezarja Kovači i mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića i druga mezarja u Sarajevu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *