Turiste žele privući svakodnevnim ispaljivanjem iz topa

Fond za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca Kantona Sarajevo – Fond memorijala, pored svojih redovnih aktivnosti u narednom periodu će najviše pažnje posvetiti realizaciji novih projekata.

Amfiteatar na Kovačima

U ponudi su Multimedijalna sala sa amfiteatrom u okviru kompleksa Kovači, Ratni tunel DB, Ratna džamija na Igmanu i Žuta tabija. Najviše se odmaklo u prva dva projekta. Većina građevinskih radova na Multimedijalnoj sali završena je, dok je Ratni tunel, iako nedovoljno uređen za godinu od prodatih ulaznica Kantonu Sarajevo donio 460.000 konvertibilnih maraka. Urađena su idejna rješenja kompleksa Ratne džamije na Igmanu i Žute tabije na Vratniku, čije pripreme bi trebale započeti ako se dobije podrška Skupštine Kantona Sarajevo.

‘Ukoliko bi uspjeli da uvežemo sve ove projekte i dovedemo turiste koji će organizovano da ih posjećuju, Fond bi godišnje zarađivao od 5 do 7 miliona KM. Tim sredstvima bi mogle da se finasiraju sve naše potrebe i projekti i dio novca vrati Kantonu Sarajevo. Želja nam je da Fond ne bude budžetska neprofitna organizacija, već da samostalno zarađuje novac, a to ćemo uspjeti ukoliko budemo imali podršku kantonalnih vlasti.’, kaže direktor memorijala Fonda Nurudin Džiho.

Izgradnja Multimedijalne sale sa amfiteatrom počela je prije četiri godine i prva faza građevinskih radova je završena sredstvima koje je obezbijedio Kanton. Kada bude opremljena, bit će jedna od najmodernijih u BiH i imat će veliku salu od 320 mjesta u kojoj će moći da se prikazuju filmovi, održavaju promocije, razne manifestacije i dovode turisti. Tu će biti i muzejska postavka, kancelarije za osoblje i turistička zajednica, poslovni prostori i drugo. Uradit će se i vanjsko uređenje sa zelenilom i osvjetljenjem i starim naoružanjem i potrebnim mobilijarom.

Kompleks Tunela DB je već odavno u funkciji, ali još mnogo toga treba da se uradi. U toku je izrada urbanističkog projekta u saradnji sa općinama Ilidža i Novi Grad, Zavoda za izgradnju KS-a i Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa KS-a. Treba se završiti i novi izvedbeni projekt kojim će se značajno dopuniti sadržaji ovog vrijednog spomenika i još više privući turiste.

Ratna džamija na Igmanu je stavljena na listu zaštićenog kulturno-historijskog blaga. Jedinstvena je zato što je jedina izgrađena u ratu kada je na hiljade vjerskih objekata porušeno: ‘Vlada Katara nam je ponudila da se na ovom prostoru napravi cijeli kompleks uz muzejsku postavku svih porušenih džamija u BiH i ugostiteljskim sadržajima koji će biti prilagođeni ovom ambijentu. Vrijednost projekta bi trebala biti oko 400.000 KM i već imamo idejno rješenje.’, kaže Džiho.

Projekt Žute tabije je u fazi idejnog rješenja, koje je radio poznati arhitekta Mufid Garibija. Predviđena je izgradnja muzeja topova, pasarele koja bi kao nekad bila ulaz u ovaj kompleks i kafe-slastičarnice. Sve ovo bi posjećivali turisti koji bi sa ovog vidikovca imali izvanredan pogled na panoramu Sarajeva.

‘Dobili smo obećanja od prijatelja iz grada Burse da će nam obezbijediti top dok bismo mi osmislili ceremoniju da se svakog akšama iz njega ispaljuje. To bi sigurno bilo interesantno turistima koji sada u velikom broju obilaze mezarje Kovači i vraćaju se autobusima. Naša je želja da ih pored mezarja provedemo kroz muzej predsjednika Alije Izetbegovića, u Multimedijalnoj sali im prikažemo projekciju filma o odbrani Sarajeva, odvedemo ih na Žutu tabiju, Tunel DB i Ratnu džamiju i tako uz ugostiteljske usluge kompletiramo cjelovit aranžman, koji bi donosio novac.’, kaže Džiho.

Da bi sve ovo realizovali, iz Fonda memorijala su kazali da moraju imati odgovarajuću podršku i razumijevanje kantonalnih vlasti i drugih institucija. Ovi projekti mogu se izgraditi samo zajedničkim snagama i svima donijeti veliku korist, ali i očuvati sjećanje na težak period naše historije, pale heroje i civilne žrtve rata i uputiti poruku cijelom svijetu da ovo vrijeme nismo zaboravili.

piše: Zarifa Turković

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *