U BiH nema rizika od svinjske gripe

kontrola svinjske gripeRizika za građana Bosne i Hercegovine od svinjske gripe nema, konstatovano je na sastanku koji je organizovao državni ured za veterinarstvo danas u Banja Luci.

Formirana je radna grupa za praćenje stanja, podnešen nalog laboratorijima da budu spremni za istraživanja i donesena odluka da se pojačaju aktivnosti u vezi s kontrolom ptičije gripe jer postoji mogućnost da se oba virusa pojave istovremeno.

Zavod za javno zdravstvo FBiH naložio je klinički, laboratorijski i epidemiološki nadzor osoba koje su nedavno boravile u zemljama u kojima je registrovan svinjska gripa. Služba za epidemiologiju objavila je i uputstvo za građane u kojem se preporučuje da češće peru ruke sapunom, posebno poslije kihanja i kašljanja, kao i da ruke brišu alkoholom kako bi se preventivno djelovalo na virus svinjske gripe.

U uputstvu se navodi da su simptomi bolesti slični gripi, preporučuje se ostajanje u kući, izbjegavanje kontakta s oboljelima, kao i izbjegavanje većih okupljanja. Neophodno je često čistiti i dezinfikovati površine i predmete u bližoj okolini.

U Meksiku se broj umrlih od svinjske gripe popeo na 103, a više od 1.600 je zaraženo. U SAD-u bolest je potvrđena kod 20 osoba, zbog čega je proglašeno stanje zdravstvene uzbune. I Kanada je potvrdila prisutnost svinjske gripe – ondje je virusom H1N1 zaraženo šest osoba. I dok se u svijetu širi strah od ove bolesti, Svjetska zdravstvena rganizacija sutra bi trebala donijeti odluku hoće li stupanj opasnosti od potencijalne pandemije na ljestvici od jedan do šest povećati sa dosadašnja tri, za jedan ili dva stupnja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *