U plišanom odjelu (3)

Malo se zna za moju prvu pjesmu “Sinoć nisi bila tu”, obično me pamte po “Gori vatra”.

Ja sam vezan uz hitove šezdesetih i sedamdesetih.

Prvi zvanični nastup Zdravka Čolića se desio 1969. godine u sarajevskoj grupi “Ambasadori“, gdje je u naredne dvije godine frontmen i pjevač. Ambasadori su svirali rhytam & blues, pjesme Jamesa Browna i grupe “Chichago”, ali redovno nastupaju samo u Domu armije (Dom Oružanih snaga) i Domu milicije (Dom policije), u plišanim odjelima specijalno kupljenim za tu priliku.

A onda dolazi 1971. godina i Čola upoznaje Kornelija Kovača, koji ga poziva u tada vrlo popularnu “Korni grupu”. Zdravko se seli u Beograd gdje stanuje po iznajmljenim sobama, sluša prigovaranja gazdarica. Nema previše novca, a pomažu mu i roditelji. U “Korni grupi” ostaje samo šest mjeseci jer mu, nakon pjesama “Kukavica kuka” i “Gospa Mica gazdarica”, koja izaziva opštu pobunu beogradskih gazdarica i skidanje numera sa svih programa te povlačenje ploče iz prodaje, Kovač predlaže povratak u Sarajevo, što on i čini. To je bio trenutak kada se odlučuje na isključivo solističku karijeru.

Nastupa na festivalu “Vaš šlager sezone” u Sarajevu 15. aprila 1972. godine s pjesmom Kemala Montena “Sinoć nisi bila tu”.

Zdravko Čolić: “Jako se malo zna za moju prvu pjesmu “Sinoć nisi bila tu”, jer mene kao pjevača obično pamti od “Gori vatra”. Prije toga sam na Šlageru sezone otpjevao spomenutu pjesmu koju je napisao Kemal Monteno i tu pjesmu ja praktično najviše volim.”

Pjesmu je trebala pjevati Josipa Lisac ali nakon što je otkazala nastup pjesmu pjeva Čola i osvaja treću nagradu žirija i nagradu za interpretaciju. “Sinoć nisi bila tu” postaje veliki hit u cijeloj Jugoslaviji, a danas spada u evergrine i važi za jednu od Čolinih najljepših pjesama. Od tog trenutka i zvanično počinje Čolina solo karijera, kojom će se uzdići na mjesto naše najveće estradne zvijezde.

» Nastavak feljtona: Čola kao Dravco (4)

« Prethodni dio feljtona: Osvajanje Dubrovnika (2)

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *