U Sarajevu sve više turista, a skoro će i Festival

Prema tvrdnjama, koje ovih dana dolaze iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine je spreman za održavanje 22. Sarajevo Film Festivala, jednog od najvećih i najuticajnijih festivala u ovom dijelu Evrope.

Baščaršija objektivom Mine Ćorić

‘Sarajevo tradicionalno može odgovoriti potrebama svog najvećeg festivalai tu nema nekih posebnih novina. Kao sredina glavni grad je puno spremniji i svjesniji značaja turizma i Festivala.’, kaže Asja Hadžiefendić-Mešić iz kantonalne Turističke zajednice. Spomenimo i to da je, prema zvaničnim podacima, od početka 2016. godine Sarajevo posjetilo 176.517 turista što je za 6,3 posto više u odnosu na 2015. godinu. Ostvareno je 332.834 noćenja, što je opet za 9,2 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Pripreme za festival u Metalcu (Sarajevo, august 2016.)

Najbrojniji turisti koji pohode Sarajevo dolaze iz Turske, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Njemačke, Austrije i Italije. Posjetioci Sarajeva su uglavnom zainteresovani za centar grada, Baščaršiju, vjerske objekte, muzeje, staro mezarje Alifakovac i šehidsko mezarje Kovači, kao i sarajevski Tunel spasa.

Boračko jezero je prirodno planinsko jezero nadomak Konjica, prijatno za kupanje, odmor i rekreaciju.

Nakon Sarajeva turisti najčešće idu do Travnika, Jajca i na Boračko jezero, kao i u Mostar, na Bunu, te vodopad Kravice.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *