U Zemaljskom muzeju izložba Rijetke i ugrožene biljne vrste BiH

Na izožbi se prvi put mogu vidjeti vrste kojih uopće nema u BiH, koje su nestale prije sto i više godina, takvih je tri, te još pet vrsta za koje se pretpostavlja da su nestale, kojih više nema na našim planinama

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine


Izložba Više kustosice u Odjeljenju za prirodne nauke Zemaljskog muzeja BiH Ermane Lagumdžija “Rijetke i ugrožene biljne vrste Bosne i Hercegovine” otvorena je danas u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu.

Izložbu je otvorio savjetnik za okoliš u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Tomislav Lukić, naglasivši da je ova izložba temelj za edukaciju o biljnim vrstama u BiH.

“Moj cilj je bio da skrenem pažnju da se biljke svakim danom sve više prorjeđuju, sve ih je manje, a čak nekih vrsta više u BiH nikako i nema. Željela bih da ova izložba ponuka institucije koje su u mogućnosti da pruže nama stručnjacima da nastavimo rad na crvenoj knjizi – na popisu biljnih vrsta koje su pred iščezavanjem i koje su jako ugrožene”, kazala je autorica izložbe Ermana Lagumdžija.

Na izložbi “Rijetke i ugrožene biljne vrste BiH” posjetioci mogu vidjeti 18 biljnih vrsta s različitim kategorijama ugroženosti.

“Na izožbi se prvi put mogu vidjeti vrste kojih uopće nema u BiH, koje su nestale prije sto i više godina, takvih je tri, te još pet vrsta za koje se pretpostavlja da su nestale, kojih više nema na našim planinama”, dodala je autorica.

Izložba “Rijetke i ugrožene biljne vrste BiH” će biti otvorena do maja 2009. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *