Udruženje oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa

Udruženje oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisaUdruženje oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa je dobrovoljna i humanitarna organizacija građana oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa u koju se slobodno i dobrovoljno udružuju građani s ciljem okupljanja i pomaganja u ostvarivanju njihovih prava i interesa.

Osnovano je kao Udruženja oboljelih od hroničnog hepatitisa C na osnivačkoj skupštini održanoj 17.12.2004. godine u Banjaluci. Na redovnoj skupštini Udruženja održanoj 28.02.2008. godine donesena je odluka o izmjeni i dopuni Statuta Udruženja kojom se, pored hepatitisa C, djelatnost proširuje i na hepatitis B, te je udruženje promijenilo naziv u Udruženje oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa. Sjedište Udruženja je u Banjaluci, a djeluje na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Udruženje građana „B 18” je prvo udruženje u Bosni i Hercegovini koje za ciljnu grupu ima osobe oboljele od hroničnih virusnih hepatitisa.

Udruženje ima za cilj da podigne nivo svijesti o hepatitisima B i C, preventivno utiče na širenje ovih infekcija, informiše oboljele o njihovim pravima i mogućnostima liječenja, poboljšanje kvaliteta života kako osoba koje žive sa ovim bolestima tako i njihovih porodica, te smanji diskriminaciju prema osobama oboljelim od hepatitisa B i C.

Hepatitis je upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njezinih ćelija (hepatocita). Može biti akutni i hronični. U nekim slučajevima, akutni hepatitis prelazi u hronično stanje. Klinička slika i prognoza, kao i terapija ovisi o uzročniku upale jetre. Upalu jetre mogu izazvati različiti uzročnici: bakterije, virusi, alkohol, različiti toksini pa čak i lijekovi. Veliki je broj virusa koji mogu izazvati upalu jetre.

Do sada je otkriveno nekoliko različitih virusa hepatitisa i označavaju se slovima abecede: A, B, C, D, E, F, G … Svi ovi hepatitisi se razlikuju po načinima prijenosa, dužini inkubacije, težini bolesti, mogućnosti prelaska u hroničnu upalu tj. hronični hepatitis i razvoju teških komplikacija kao što su ciroza jetre i karcinom jetre. Najopasniji i najnezgodniji su virusi C i B. Osim ovih virusa. Akutni hepatitis mogu prouzrokovati i drugi virusi kao npr. citomegalovirus, Epstein-Barrov virus, herpes simplex i varicella-zaster virusi, adenovirusi, rubeola, mumps, eho virusi… saznajte više

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Jedan odgovor na “Udruženje oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa”

  1. Od 1998 sam upoznat da bolujem od hepatitisa c U zadnje vrijeme osjecam kako mi se stanje pogorsava i da bi mi bilo potrebno lijecenje. Medjutim nalazim se u jako teskoj situaciji nezaposlen sam nemam nikakvih primanja ni pomoci i podrske od bilo koga.Zato vas molim da me uclanite u ovo udruzenje kako bih mogao naci bilo kakav vid podrske kako bih mogao da pocnem sa lijecenjem i spasim svoj zivot.Imam 38 godina.Hvala.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *