Uhapšen Zulfikar Ališpago

Zulfikar Zuka Ališpago (foto: Oslobođenje)Bosanskohercegovački mediji javljaju da je jutros u Sarajevu slobode lišen Zulfikar ‘Zuka’ Ališpago, ratni komandant specijalne jedinice Armije Republike Bosne i Hercegovine ‘Zulfikar’.

Ališpago je, kako se navodi, uhapšen prema nalogu Tužilaštva BiH, pod sumnjom počinjenja ratnih zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Zulfikar Ališpago je kao nadređena osoba koja je kontrolisala pripadnike Specijalnog odreda za posebne namjene pri Štabu VK Armije RBiH, i pored saznanja o počinjenju zločina od strane pripadnika jedinice ‘Zulfikar’, izostavio poduzimanje mjera da počinioci djela budu kažnjeni. Time je Ališpago počinio krivično djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo Ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo BiH je prikupilo dokaze o njegovoj odgovornosti za počinjene zločine i lišilo ga slobode.

Ratni zločin na području sela Trusina, u opštini Konjic, počinjen je 16. Aprila 1993. godine, kada su ubijene 22 osobe hrvatske nacionalnosti, odnosno 19 civila i 3 vojnika HVO-a koji su se prethodno predali, te ranjene 4 osobe, među kojima i dvoje djece.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predat postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ispitati osumnjičenog, nakon čega će odlučiti o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, saopšteno je danas iz Tužilaštva.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *