Uspješan susret sa 22. Sarajevskim večerima muzike

Koncertom U SUSRET SVEM-U sarajevskoj publici su se sinoć u sali Doma Oružanih snaga BiH predstavili najuspješniji studenti dvije akademije – Univerziteta za muziku i scenske umjetnosti Graz (Austrija) i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, koji su izveli izuzetno zanimljiv koncertni program.

Prvi dio koncerta bio je posvećen interpretacijama studenta Muzičke akademije u Sarajevu. Koncert je otvorio pijanista Zlatan Božuta izuzetno nadahnutom izvedbom stavka Ondine, Ravelovog Gaspard de la nuit. Nastavilo se u znaku Mahlera i njegovog Klavirskog kvarteta u a-molu Nicht zu schnell u izvedbi violinistice Šejle Glinac, violiste Ajdina Mulabdića, kontrabasiste Sandina Redže i pijanistice Lejle Tucaković.

Posebnu atmosferu kreiralo je izvođenje djela Del segreto custodito Gianvicenza Creste za klarinet, violončelo i klavir. Vrlo uspješnu interpretaciju ostvarili su klarinetista Valentin Šeremet, violončelistica Lucija Gregov i pijanista Zlatan Božuta.

Vrhunac večeri je svakako bila energična izvedba Mendelssohnovog Gudačkog kvarteta op. 20 u Es duru u okviru koje su se predstavili temperamentni gosti iz Graza: Jevgenijs Cepoveckis, violina, Nefelina Musaelyan, violina, Andrii Uhrak, violina, Alona Pynzenyk, violina, Martyna Faferek, viola, Jorge Enrique Lozano, viola, Floris Fortin, violončelo i Ala Yakusheuskaya, violončelo. Publika je učesnike nagradila gromoglasnim aplauzom, te potvrdila da je iza nas još jedan uspješan koncert, a pred nama izuzetno zanimljivo 22. izdanje SVEM-a.

Večeras: Vadim Rudenko u Narodnom

Večeras (utorak, 10. maja 2016) od 20 sati, u sali Narodnog pozorišta u Sarajevu, u okviru 22. izdanja festivala SVEM, nastupiće jedan od najistaknutijih pijanista današnjice, Vadim Rudenko. Ovaj ruski pijanista dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, među kojima su druga i treća nagrada čuvenog Tchaikovsky takmičenja kada je nastupao rame uz rame sa Denisom Matsuevim i Nikolajem Luganskim (sa kojim već duži niz godina svira u duetu). Nastupao je na svim značajnim svjetskim pozornicama uz istaknute orkestre i dirigente, a kritika ga naziva jednim od posljednjih pijanista – romantičara kada je izvedba u pitanju.

Ulaznice možete kupiti na blagajni Narodnog pozorište Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *