Večeras pedeseta izvedba Klasnog neprijatelja

Da li je važno kako živi jedna djevojka ili jedan mladić u ovoj zemlji? Zašto bi se nekoga ticalo svakodnevno nasilje u srednjim školama u BiH? Zašto bi se bavili siromašnim, obeznađenim, unesrećenim?

U East West Centru ne misle da umjetnost samo postavlja pitanja nego već je dužnost umjetnosti da daje i neke odgovore.

“Poslije premijere u aprilu 2007. godine, mnogi su nas pitali “Da li je baš ovako u našim školama?”. Mi smo odgovarali da je još gore. Puno njih nam nisu povjerovali. Pozvali smo na predstavu ministre za obrazovanje Kantona Sarajevo i Federacije BiH. Nisu nikada došli. Godinu dana kasnije, u centru Sarajeva, poslije podne, u tramvaju, trojica mladića napali su Denisa Mrnjavca i jedan od njih ga je ubio. Uslijedilo je nekoliko sedmica protesta i medijskih izvještaja. A onda je opet sve palo u zaborav.”, kažu iz East West Centra.

Klasni neprijatelj, poster
>> najava događaja

“Klasni neprijatelj” je igran u Sarajevu, ali i mnogim drugim gradovima u Bosne i Hercegovine. Uslijedili su Maglaj, Zavidovići, Tešanj, Teslić, Banja Luka, Jablanica, Konjic, Orašje, Žepće, Vitez, Tuzla, Travnik, Cazin, Prijedor, Ključ, Derventa, Breza, Visoko, Brčko, Kreševo, Stolac, Olovo.

U međuvremenu došao je poziv sa najvećeg umjetničkog festivala na svijetu Edinburgh International Festivala gdje predstava ulazi u glavni program među 11 najznačajnijih svjetskih predstava u 2008. godini. U prestižnom Kraljevskom Lyceum teatru odigrana je četiri puta, a zatim je išla i na turneju po Škotskoj. Otputovala je na Singapore Arts Festival i odigrana tri puta u jednom od najznačajnijih azijskih kulturnih centara Esplanade Theatre-u.

“Klasni neprijatelj” je u dva navrata proglašen najboljom predstavom u 2008. godini u Singaporeu. Prije dolaska u Singapore mnogi su mislili da je Bosna i Hercegovina dvije zemlje.

O glumcima predstave koja je napravljena skoro bez novaca, svjetski mediji su napisali slijedeće: „Amar Selimović kao Pegla čisti je trijumf.â” (singapurski Strait Times); „Maja Izetbegović je glumi brilijantno” (londonski Times); „Irma Alimanović je magična” (Scotsman); „Maja Zećo je omamljujuća” (škotski Evening News).

>> najava događaja

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *