Video: Sarajevo 1998. godine

Podsjetite se sta se sve desavalo u svijetu te davne 1998. godine, a zatim i kako je glavni grad Bosne i Hercegovine tada izgledao.

High-Z Supernova Search Team
High-Z Supernova Search Team

Te davne 1998. godine dok je istrazivački tim High-Z Supernova prvi objavljuje dokaze o ubrzanom širenju svemira; svemirska letjelica Lunar Prospector je lansirana u orbitu oko Mjeseca da bi kasnije donijela dokaze o postojanju zamrznute vode u vječno zasjenjenom tlu kratera blizu mjesečevih polova.
Podaci koje je 1998. godine poslala sonda Galileo pokazali su da se na Jupiterovom mjesecu Europa pod debelim slojem leda nalazi okean.

Jedan od prvih Google logotipa
Jedan od prvih Google logotipa

Te davne 1998. godine devetnaest evropskih nacija se složilo oko zabrane ljudskog kloniranja, Microsoft objavljuje svoj čuveni operativni sistem Windows 98, a Larry Page i Sergey Brin utemeljuju Google, Inc. u kalifornijskom Menlo Parku.

Marco Pantani
Marco Pantani

U japanskom Naganu te davne 1998. godine su održane Zimske olimpijske igre, da bi u ljeto iste godine Francuska desetkovala Brazil u finalu Svjetskog prvenstva u fudbalu, rezultatom 3-0.
Italijanski biciklista Marco Pantani je 1998. godine osvojio Tour de France i Giro d'Italia.

Hugo Chávez
Hugo Chávez

Dok se u Sjedinjenim Američkim Državama Bill Clinton branio od optužbi za seksualnu aferu sa Monicom Lewinsky, u Venezueli je te davne 1998. godine Hugo Chávez postao predsjednik.

Scena iz filma Titanic
Scena iz filma Titanic

Titanic, filmsko ostvarenje u režiji Jamesa Camerona, osvaja čak 11 Oscara upravo te davne 1998. godine, kada se u Sarajevu Naser Husić odlučuje zabilježiti jedan dan u gradu koji je samo dvije godine ranije bio izložen razaranju i gladi. Neke od posljedica razaranja jasno su vidljive i na ovim nemontiranim i na momente potresnim snimcima.

1. dio

2. dio

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *