Sarajevo 1998. godine

Podsjetite se sta se sve desavalo u svijetu te davne 1998. godine, a zatim i kako je glavni grad Bosne i Hercegovine tada izgledao.

1998

Te davne 1998. godine dok je istrazivački tim High-Z Supernova prvi objavljuje dokaze o ubrzanom širenju svemira; svemirska letjelica Lunar Prospector je lansirana u orbitu oko Mjeseca da bi kasnije donijela dokaze o postojanju zamrznute vode u vječno zasjenjenom tlu kratera blizu mjesečevih polova. Podaci koje je 1998. godine poslala sonda Galileo pokazali su da se na Jupiterovom mjesecu Europa pod debelim slojem leda nalazi okean.

High-Z Supernova Search Team

Te davne 1998. godine devetnaest evropskih nacija se složilo oko zabrane ljudskog kloniranja, Microsoft objavljuje svoj čuveni operativni sistem Windows 98, a Larry Page i Sergey Brin utemeljuju Google, Inc. u kalifornijskom Menlo Parku.

Jedan od prvih Google logotipa

U japanskom Naganu te davne 1998. godine su održane Zimske olimpijske igre, da bi u ljeto iste godine Francuska desetkovala Brazil u finalu Svjetskog prvenstva u fudbalu, rezultatom 3-0.

Italijanski biciklista Marco Pantani je 1998. godine osvojio Tour de France i Giro d'Italia.

Marco Pantani

Dok se u Sjedinjenim Američkim Državama Bill Clinton branio od optužbi za seksualnu aferu sa Monicom Lewinsky, u Venezueli je te davne 1998. godine Hugo Chávez postao predsjednik.

Hugo Chávez

Titanic, filmsko ostvarenje u režiji Jamesa Camerona, osvaja čak 11 Oscara upravo te davne 1998. godine…

Scena iz filma Titanic

…kada se u Sarajevu Naser Husić odlučuje zabilježiti jedan dan u gradu koji je samo dvije godine ranije bio izložen razaranju i gladi. Neke od posljedica razaranja jasno su vidljive i na ovim nemontiranim i na momente potresnim snimcima.

1. dio

2. dio

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *