Visojevica 2102: Pohod povodom Dana ustanka

Položeno je cvijeće na spomen-obilježje Mustafi Dovadžiji, na česmu i na spomen-obilježje neznanom heroju iz Drugog svjetskog rata na Hreši, te na spomen-obilježje heroju iz Drugog svjetskog rata Mirku Laziću u Vučijoj Luci.

Mustafa Dovadžija
Mustafa Dovadžija

U okviru proslave 27. jula – Dana ustanka naroda i narodnosti BiH, Planinarsko društvo ‘Igman’ je u subotu organizovao 40. tradicionalni pohod planinara Visojevica 2012. U okviru pohoda planinari su posjetili deset spomen-obilježja palim borcima iz Drugog svjetskog rata i protekle agresije na BiH.

Manifestacija ‘Visojevica’ održava se tradicionalno od 1956. godine, a riječ je o pohodu ratnim stazama i sjećanju na ilegalce – narodne heroje Mustafu Dovadžiju i Janka Balordu, koji su likvidirani u Drugom svjetskom ratu i bačeni u jamu Bezdan duboku 207 metara.

‘Planinarski savez Kantona Sarajeva obilježava Dan planinara KS-a u planinarskom domu na Ozrenu, a domaćin tog skupa je PD Igman. U pohodu je učestovalo više od 80 učesnika iz svih planinarskih društava Kantona Sarajevo.’, kaže komandant pohoda ‘Visojevica’ Suad Hamalukić

Planinari su krenuli u 8 sati ispred prostorija PD ‘Igman’ na Vratniku. Najprije su položili cvijeće na spomen-obilježje Mustafi Dovadžiji, potom na hajir-česmu i na spomen-obilježju neznanom heroju iz Drugog svjetskog rata na Hreši te na spomen-obilježje heroju iz Drugog svjetskog rata Mirku Laziću u Vučijoj Luci.

Potom se krenulo prema Visojevici gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježje narodnim herojima Mustafi Dovadžiji i Janku Balordi na brdu Jela te pored jame Bezdan u koju su bačeni borci narodnooslobodilačkog rata.

Nakon zajedničkog ručka u planinarskom domu na Ozrenu planinari su krenuli prema Sokolini gdje je položeno cvijeće na spomen-obilježje ubijenim mještanima sela Ahatovići, a posljednje odredište je bilo Srednje, gdje je na spomen-kosturnici iz narodnooslobodilačkog rata i hajir česmu položeno cvijeće.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *