X-press: Smanjiti predrasude o Romima

mali đaciX-press sesija na temu “Romkinje su naše sestreâ” je održana danas u sarajevskoj Kući ljudskih prava, a uvodničarka je bila Indira Bajramović, članica Udruženja “Bolja budućnostâ” i Vijeća Roma BiH.

Vijeće Roma u BiH osnovalo je svoj Romski informativni centar RIC koje je finansirao State depertment i World Vision. U RIC-u djeluje 15 novinara volontera.

Na sesiji je bilo neizbježno pomenuti i posljednju izjavu Muharema Serbezovskog, delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH kada je kazao da je normalno da žena dobije šamar poslije svađe s mužem.

“Brojne su predrasude o Romima u BiH, ali i diskriminacije. Najveći problem je generalizianje stvari. Nismo svi isti. Ograđujemo se od izjava Serbezovskog. Nisu ga birali Romi i nikada ga nismo pdržavali. On bi trebao raditi u korist nas jer ima priliku za to, ali on radi sve protiv nas. Najviše nasilja u porodici trpe Romkinje i ovo je šamar svim Romkinjama, ali i ostalim ženamaâ”, obrazložila je Bajramović.

Ona je ukazala na brojne probleme s kojima se susreću Romi, a onaj koji je najveći je što Romi ne mogu živjeti od svog rada.

“U BiH ima oko stotinu hiljada Roma, od čega je samo 0,1 posto zaposleno, najčešće u komunalnim preduzećimaâ”, kazala je Bajramović.

Drugi najveći problem je organizirano prosjačenje i prostitucija koje Vijeće Roma ne podržava i ograđuje se od takvih oblika zarade.

Bajramović je, dodatno, zamolila medijske kuće da smanje diskriminaciju Roma u medijima te da ne ukazuju na nacionalnost samo onda kada je nešto loše uradio pripadnik romskog naroda.

X-PRESS sesije su zamišljene kao neformalna druženja, uz doručak, kafu, tematske videoprojekcije i analize aktuelnih slučajeva medijskog izvještavanja o marginaliziranim i manjinskim grupama bh. društva. Na njima će se okupljati novinari/ke i predstavnici/ce udruženja koja predstavljaju marginalizirane i manjinske grupe iz Bosne i Hercegovine. Zajednička želja je – jednak i fer pristup medijima za sve društene grupe, kroz poštovanje etičkih standarda novinarske profesije.
X-PRESS sesije se odvijaju u Sarajevu i Banjaluci. Projekat finansira Delegacija Evropske komisije u Bosni i Hercegovini.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *