Završen prvi dan EFSA Career Days 2009

Pravi odgovor na pitanje: Kako pomoći studentima da i u ovom peridou krize ”Pronađu svoj put”?

Career Days 2009, plakat

Centar za razvoj karijere studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, organizuje treću berzu rada EFSA Career Days 2009, sa motom „Pronađi svoj put”, sa ciljem omogućavanja lakšeg pronalaska zaposlenja studentima. EFSA Career Days su počeli danas, 22. 04. 2009. godine predavanjem prof. dr Svetlane Cenić, a nastavit će sa svojim aktivnostima i u četvrtak, 23. 04. 2009. godine u terminu od 10,00 do 17,00 sati u prostorijama Fakulteta.

Profesorica Cenić imala je predavanje na temu „Svjetska kriza i domaća tranzicija”. U okviru ove prezentacije dala je zanimljiv i iscrpan pregled stanja u svijetu i u BiH, te objasnila uzroke i posljedice svjetske ekonomske krize, sa fokusom na BiH.

Profesorica je predstavila je „deset zapovjesti” tranzcije (stabilizacija inflacije; kontrola budžetskog deficita; liberalizacija cjena; uvođenje jedinstvenog deviznog kursa; konvertibilnost tekućih transakcija; spoljnotrgovinska liberalizacija; rekonstrukcija bankarskog finansijskog sistema; jasno definisanje svojinskih prava; ukidanje mekog budžetskog ograničenja, te redefinisanje rada socijalnih službi na tržišnim principima), kao i sedam kriznih udara (drastičan pad proizvodnje; zamiranje investicionih ulaganja; sporo osvajanje novih tržišta i uključivanje u svjetske tokove roba i usluga; prespori dotok inostranog kapitala; nagli porast nezaposlenosti i osiromašenje većine stanovništva; prespora afirmacija policentričnog prostornog razvoja i presporo rješavanje katastrofalnog ekološkog stanja), te napravila osvrt na njihovu implementaciju i efekte na BiH.

Za kraj, Profesorica je istakla da ”U Bosni i Hercegovini tranzicija još uvijek nije završena, mnogo je zamki tog procesa u koje smo upali, a ekonomska kriza postoji i postaje sve dublja. Ono što je neophodno u ovoj zemlji jeste osnažiti realni sektor i na taj način se boriti sa krizom”. Predavanju je prisustvovalo preko stotinu studenata i nakon prezentacije studenti su postavljali pitanja i diskutovali o aktuelnim temama.

Na samoj berzi rada, koja počinje u četvrtak 23. 04. 2009. u 10:00, kompanije će imati priliku da se predstave zainteresiranim studentima, prezentuju svoj promotivni materijala, informišu studente o otvorenim pozicijama i mogućnostima zaposlenja i izgradnje karijere. Istovremeno studenti će imati priliku predati svoje biografije predstavnicima prisutnih kompanija.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *