Završen prvi putujući festival za djecu Futurea

Fondacija Out of Area iz Nizozemske ove sedmice je organizovala prvi besplatni putujući festival FUTUREA za djecu iz Bosne i Hercegovine, koja nisu morala putovati autobusima ka dalekim destinacijama jer je festival odlučio posjetiti djecu u različitim djelovima naše zemlje.

Tri autobusa volontera iz Nizozemske, zajedno sa tri kamiona prepuna opreme, posjetli su bosanskohercegovačke gradove – Fojnicu, Zenicu, Mostar i Konjic, a likovi iz mašte poput Supermena, psa Nade, Klovna Keppia i Leptira, Hane Sirene i Markiza i Markize dočekivali su mališane već na samom ulazu u festival.

Specijalni tim Futurea-e svakoga dana festivala unaprijed je pripremao program u različitim gradovima za festival i dolazak djece. Više hiljada djece posjetilo je festival, neki su došetali sami, a neki došli skupa sa roditeljima ili u organizaciji škole kako bi učestvovati u 32 radionice koje su organizovali 169 nizozemskih volontera.

Radionicama su uljučivale vještine poput plesa, fudbala, streljaštva, igre sa padobranom, pecanja…, a svoju kreativnost djeca su mogla ispoljavali kroz radionice kreiranja nakita, maski, majica kao i oslikavanja lica. Za nešto energičnije na raspolaganju su bili napuhani zamak kao i staza za trčanje. Nakon radionica djeca su uživala u velikom Futurea šou, koji su uljepšavali Super Mario, klovnovi, pjesme i mađioničar Nicolini.

Za svoje naredno izdanje festival Futurea planira posjetiti Fojnicu, Travnik, Doboj, Maglaj i Istočno Sarajevo, a volonteri već sada željno iščekuju narednu godinu, što su poručili i završnom pjesmom festivala ‘I came for u’ (Došli smo zbog vas).

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *