Dođite na razgovor: Jezik i nacionalizam u školi

U petak, 10. juna 2016. godine, od 17:30h do 19h, u prostorijama Međunarodnog centra za djecu i omladinu Grbavica (Kemala Kapetanovića 17), biće održan razgovor na temu JEZIK O NACIONALIZAM U ŠKOLI.

Jezik i nacionalizam u školi

Sa vama će razgovarati Klaudija Mlakić Vuković, nastavnica u osnovnoj školi; Damir Šabotić, nastavnik u srednjoj školi; Nenad Veličković, nastavnik na fakultetu. Radgovor moderira Sandra Zlotrg.

Jezik je sistem gestikulacije, gramatike, znakova, glasova, simbola, ili riječi, koji se koristi za prikaz i razmjenu koncepata, ideja, značenja i misli.

Nacionalizam je ideologija koja drži da je nacija, etnička pripadnost, ili nacionalni identitet osnovni dio ljudskog društva, i koja ima političke implikacije utemeljene na tom mišljenju; prije svega, tvrdnja da je nacija ‘jedina pravovaljna osnova za državu’, te da ‘svaka nacija zaslužuje svoju državu’. U ovome obliku, nacionalizam je univerzalna idelogoija; ali ovaj izraz također odnosi se na određene ideologije nacionalnih pokreta, koje imaju političke tvrdnje u ime pojedinih nacija.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *