Još uvijek Sarajevo!

Vrijeme je da svi mi koji djelimo sudbinu grada u kojem smo rađani, u kojem živimo, od kojeg uzimamo sve ne dajući mu ništa stanemo u odbranu grada, samih sebe i svog dostojanstva time što ćemo pustiti glas, pomaknuti guzicu i pokazati da želimo bolje.

piše: Nermin Čengić

Rose by Adisa Marshall
Rose by Adisa Marshall
Kad je 6. aprila 1945. godine Vladimir Perić Valter sanjao bolji svijet borbom za oslobođenje svog grada, svog Sarajeva, nije ni slutio da će više od 60 godina poslije u istom tom gradu, u 21. vijeku, građani biti prinuđeni tražiti svoja prava protestima i aktivističkim djelovanjem.

Nije znao tada Valter, vječiti simbol otpora napasti i bezumlju grada Sarajeva, da će danas građani grada Sarajeva biti izloženi maltretiranju i samovolji vlasti od koje su očekivali obezbjeđenje samo normalnih uslova života, a dobili nesigurnost, kriminal, podjele, poniženja i uvrede.

Vlasti ogrezle u same sebe i ne pokušavaju čuti vapaj i zahtjeve svojih građana za promjenom očajnog stanja u svim segmentima društva u kojem živimo.

Vladimir Perić Valter je sanjao i osigurao bolji svijet, pritom dajući i svoj život, stotinama hiljada ljudi koji su rasli i razvijali se zajedno sa Sarajevom.

Vrijeme je da svi mi koji djelimo sudbinu grada u kojem smo rađani, u kojem živimo, od kojeg uzimamo sve ne dajući mu ništa stanemo u odbranu grada, samih sebe i svog dostojanstva time što ćemo pustiti glas, pomaknuti guzicu i pokazati da želimo bolje i da smo za taj cilj spremni reći da nam je konačno dosta svih lopova, svih ubica, svih glupošću zadojenih samozadovoljnika koji nam određuju sudbinu bez grižnje savjesti i bez pojma o moralnoj i materijalnoj odgovornosti koju imaju.

6. april bi i danas trebao biti Dan oslobođenja Sarajeva!

foto: Adisa Marshall

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *