Sidran u podne: Uzroci i pojave

U subotu, 14. maja 2016. godine od 12 sati, u galeriji Kamernog teatra 55 na drugom spratu, ABDULAH SIDRAN će po šesti put održati performans pod nazivom SIDRAN U PODNE.

Adbulah Sidran
Adbulah Sidran

Rijetke su prilike u kojima se možemo družiti i slobodno razgovarati sa živim piscima. Jedna takva, jedinstvena, prilika se ostvarila u okviru programa ‘Sidran u podne – UZROCI I POJAVE’, koji se održava u Galeriji Kamernog teatra 55, svake subote. Ulaz je slobodan.
Abdulah Sidran je bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Rođen je u Sarajevu 1944. godine gdje je pohađao osnovnu školu, gimnaziju i Filozofski fakultet. Uređivao omladinske listove i časopise, predavačke tribine…
U književnosti se javio šezdesetih godina, pjesmama i prozom, u generaciji mladih književnika koju često nazivaju ‘šezdesetosmaškom’. Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim književnim i društvenim priznanjima.

Abdulah Sidran je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i majstorski je kandidat u šahu.

Tokom rata je objavljena knjiga njegove poezije ‘Sarajevski tabut’, nagrađena NAGRADOM SLOBODE izuzetnim priznanjem PEN-centra Francuske. Sidranova poezija je prevođena na njemački, francuski, italijanski. Za italijansko dvojezično izdanje dobio je nagradu ‘Premio letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo’.

Sidran je jedan od najznačajnijih filmskih scenarista u jugoslavenskoj kinematografiji, potpisujući scenarija za filmove ‘Sjećaš li se Dolly Bell?’, ‘Otac na službenom putu’, ‘, ‘Kuduz’, ‘(A)Torzija'…

Repertoar Kamernog teatra 55 »

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *