1. jula biometrijski pasoši

Testno izdavanje biometrijskih pasoša u BiH trebalo bi početi 1. jula, a prije toga je potrebno provesti elektronizaciju matičnih ureda.

Sredoje Nović

O sigurnosti dokumenata i ispunjavnju uslova radi liberalizacije viznog režima za BiH Nović je 29.01.2009. godine razgovarao s predstavnicima entitetskih i kantonalnih MUP-ova, Ministarstva za lokalnu upravu RS, Ministarstva pravde FBiH, Delegacije Evropske komisije u BiH i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

Nović je ocijenio da će elektronizacijom matičnih ureda u BiH mogućnost zloupotrebe prilikom izdavanja ličnih dokumenata biti svedena na minimum.

“Sigurnost dokumenata samo je jedan od uslova postavljenih u mapi puta za liberalizaciju viznog režima za BiH. Postoje još tri bloka: pravna migracija, javni mir i sigurnost pod čijim je okriljem borba protiv kriminala i korupcije, te vanjski odnosi i fundamentalna prava”, kazao je Dimitris Kurkulas, šef Delegacije EK u BiH.

Nović je istakao da će najveća odgovornost biti na matičnim uredima koji izdaju rodne listove i uvjerenja o državljanstvu.

“Matični ured će elektronizacijom imati mogućnost da, kad građanin podnese zahtjev za izdavanje biometrijskog pasoša, odmah provjere da li ta osoba zaista postoji”, objasnio je Nović dodavši da još nije definirana cijena biometrijskih pasoša.

Podsjetio je kako prilikom izdavanja CIPS ličnih karata, kada je riječ o zloupotrebi, problema nije bilo u CIPS sistemu, nego kod izdavanja lažnih rodnih listova i uvjerenja o državljanstvu.

“Konačnu ocjenu početkom marta daće Evropska komisija koja će, nakon posjete nadležnim institucijama, ocijeniti kako idu pripreme za izdavanje biometrijskih pasoša”, dodao je Nović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *