11. juli – Dan žalosti u Bosni i Hercegovini

Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglašen je Danom žalosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a odluka je donesena jednoglasno uz glasove ministara iz sva tri konstitutivna naroda.

Kamena ploča u memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Odlukom koju je na današnjoj sjednici donijelo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, subota 11. jula 2015. godine, Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglašen je Danom žalosti na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, a odluka je donesena jednoglasno uz glasove ministara iz sva tri konstitutivna naroda.

Ove godine, dvadeset godina od strašnih dešavanja na području Srebrenice, u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari će biti ukopano 136 identificiranih žrtava čime se ukupan broj ukopanih povećava na 6.377. Na kamenoj ploči koja je postavljena u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari naveden je broj 8.372 ubijenih. Ovaj broj nije konačan.

Vlada Federacije BiH prije nekoliko dana donijela je odluku da se 11. juli – Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i dan kada se obavlja ukop srebreničkih žrtava, proglasi Danom žalosti u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH.

Srebrenica – web muzej genocida: srebrenica360.com

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *