Balet za osnovce

Vila lutaka, balet za osnovce
Vila lutaka, balet za osnovce
Općina Centar je, u okviru podrške kulturnim programima namijenjenim prvenstveno mladima, obezbjedila novčana sredstva za prikazivanje dječije baletne predstave “Vila lutaka” Josefa Bayera. Predstava je namijenjena učenicima osnovnih škola sa područja općine Centar.

Imajući u vidu činjenicu da je baletna umjetnost nedovoljno zastupljena u vaspitno-obrazovnim programima vrtića i osnovnih škola u Kantonu Sarajevo pa i šire, cilj ovog projekta je da što više djece neposredno upozna balet koji spada među najzahtjevnije i najsloženije vrste umjetnosti.

U okviru projekta planirane su četiri izvedbe na sceni Centra za kulturu Sarajevo. Realizacija je počela u martu 2011. godine, kada je predstava izvedena za učenike OŠ “Isak Samokovlija”, a potom nastavljena tokom aprila kada su balet “Vila lutaka” gledali učenici škola “Alija Nametak” i “Musa Ćazim Ćatić”. Predstavu će u narednom periodu pogledati i učenici Osnovne škole “Safet-beg Bašagić”.

Baletnu predstavu izvode učenici Osnovne baletne škole “Mladen Pozajić” – odsjeka za Klasični balet i polaznici škole klasičnog baleta u JU Centar za kulturu “Sarajevo”.

Radnja predstave smještena je u prodavnici lutaka u kojoj se događaju neobične stvari. Učesnici predstave – 33 djece uzrasta od 5 do 15 godina su kroz razne vrste plesova, kao što su polka, valcer, tango, sjajnom izvedbom približili baletnu umjetnost učenicima sarajevskih osnovnih škola.

U realizaciji predstave su učestvovali akademski slikar Mirza Ibrahimpašić koji potpisuje scenografiju, za kostimografiju zaslužna je Belma Žiško, a za koreografiju i režiju Brižita Karabašić.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *