Deset godina Ars Aevi u Sarajevu

Enver Hadžiomerspahić i Suad DžindoGeneralni direktor Centra Skenderija Suad Džindo, i generalni direktor Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić, jučer su se susreli u prostoru Art Depoa Kolekcije Ars Aevi i postigli dogovor o danu i načinu simboličnog obilježavanja Decenije Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu.

Predstojećeg, 19. decembra 2009, dvanaest sati, od podne do ponoći, Kolekcija Ars Aevi će biti otvorena za građane Sarajeva i za sve zainteresirane prijatelje suvremene umjetnosti. U toku ljeta 1999. godine, izložbu djela Kolekcije Ars Aevi, postavljenu u prostorima dvorana olimpijskog Centra Skenderija, vidjelo je preko 20.000 posjetitelja.

U periodu od 1994. do 1999. godine Kolekcija Ars Aevi, kolekcija djela najeminentnijih svjetskih umjetnika koji djeluju u polju vizualnih umjetnosti suvremenog doba, nastala je i razvija se kroz jedinstven program suradnje Projekta Ars Aevi sa uglednim evropskim muzejima, fondacijama i centrima za suvremenu umjetnost.

Izložba Kolekcije Ars Aevi 1999Nakon realiziranih osnivačkih izložbi u Milanu, Pratu, Veneciji, Ljubljani, Beču i Sarajevu, sva umjetnička djela formirane Kolekcija za budući Muzej Ars Aevi, predstavljena su, kroz ljetne mjesece 1999. godine, na reprezentativnoj izložbi postavljenoj u prostorima 10.000 m2 olimpijskih dvorana Centra Skenderija. U svečanom ambijentu Skenderije ovu izložbu, koju je otvorio tadašnji generalni direktor UNESCO-a, Federico Mayor vidjelo je preko 20.000 posjetilaca.

Kroz slijedećih pet godina Kolekcija Ars Aevi je ostala izvan interesa nadležnih državnih i federalnih ministarstava, a 2005. godine Centar Skenderija ponovo preuzima ulogu njenog spasitelja i promotora.

Tokom 2005. godine ostvaren je dogovor između Centra Skenderija, Kantona Sarajevo i Ars Aevi da se 1500 m2 južnog krila Doma mladih rekonstruira i transformira u izložbene prostore u kojima će Kolekcija Ars Aevi biti smještena i zaštićena do izgradnje Muzeja Ars Aevi kojeg projektira jedan od najznačajnijih arhitekata našeg vremena Renzo Piano.

Cijeneći ostvarene vrijednosti Projekta Ars Aevi, Ministarstvo vanjskih poslova Italije je usmjerilo sredstva od 300.000 Eura za planiranu rekonstrukciju a slijedeći odluku o pokroviteljstvu nad Projektom Ars Aevi UNESCO je, u toku 2006. i 2007. godine, izveo radove na rekonstrukciji. Renomirani bosanskohercegovački arhitekt Amir Vuk napravio je za ove prostore veoma originalan projekt “magazina umjetnostiâ” čiji je interijer oblikovao kao veliki “drveni sandukâ”. Ovaj specifičan arhitektonski ambijent, koji danas nosi naziv Art Depo Ars Aevi u kojem su izložena djela Kolekcije Ars Aevi zvanično je inauguriran u martu 2007. godine.

Ars Aevi Art Depo 2009Iako su u kroz protekle dvije godine u ovom prostoru organizirani brojni sadržaji najviših umjetničkih i stručnih dometa Art Depo kolekcije Ars Aevi je, radi nepostojanja namjenski usmjerenih potrebnih sredstava, još uvijek ostao zatvoren za posjetioce.

U želji da znatiželjnim prijateljima savremene umjetnosti i zainteresiranim posjetiocima pruže mogućnost za uzbudljiv susret sa umjetničkim vrijednostima Kolekcije, koja već deceniju u Sarajevu i u Bosni i Hercegovini čeka da bude prihvaćena kao naš dostojanstven „građanin i državljanin”, Centar Skenderija i Ars Aevi su donijeli odluku da će, u povodu ove značajne godišnjice otvoriti vrata Art Depoa Kolekcije Ars Aevi u subotu, 19. decembra, od 12 do 24 sata.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *