Dječiji osmijeh zarobljen u ruševinama

Nihad Kreševljaković: “Ukratko, sumirajući cijelu knjigu upotrijebio bih izjavu Naide koja je svoje sjećanje zabilježila u rečenici: ‘Dječiji osmijeh zarobljen u ruševinama’. To je ova knjiga.

Knjiga ‘Djetinjstvo u ratu’, autora Jasminka Halilovića objavljena je u januaru 2013. godine. Nakon dvije i po godine rada na projektu postignut je konačni cilj – ilustrovana knjiga na 328 stranica donosi priču generacija odraslih u ratu. Ovaj projekt je pažnju privukao svojim jedinstvenim konceptom: istraživanja i predstavljanja iskustava sarajevske djece kroz mozaik njihovih kratkih sjećanja. Preko 1.000 kratkih sjećanja od isto toliko ljudi sa svih krajeva planete našlo je mjesto u ovoj knjizi.

Braco Dimitrijević: “U djetinjstvu se sve stvari doživljavaju u nekoj pomaknutoj dimenziji, pa tako i najekstremnija egzistencijalna iskustva kao što su rat, smrt, ljubav. Mnoga svjedočanstva na koja sam naišao čitajući ovu knjigu govore o toj, na sreću, pomjerenoj percepciji. Tu djecu znam danas kao mlade i kreativne ljude, mnogi su mi prijatelji, i u njihovom karakteru i odnosu prema životu prepoznajem te crte apsurdnog humora i kreativnog prkosa koje su im pomogle da prežive rat.

Osim kratkih sjećanja, treće poglavlje knjige donosi duža sjećanja i dokumente – dnevničke zapise, pisma, fotografije, uspomene… Milomir Kovačević Strašni: “Ono što mi se najviše sviđa je što su sa jedne strane ispričane sve teškoće, a sa druge, bez puno patetike i otrcanih šablona, imamo iskrenost, intimnost i želju za životom te mlade generacije.”

Ograničen broj primjeraka moguće je naručiti u pretprodaji putem stranice djetinjstvouratu.com po cijeni od 40 KM. Prodajna cijena knjige bit će 50 KM, a od 5. februara 2013. godine je možete nabaviti u sarajevskim knjižarama University Press, Svjetlost, BuyBook, Šahinpašić i Nur.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *