Sarajevska zima 2013: Umjetnost dodira

Umjetnost dodira je tema 29. festivala ‘Sarajevska zima’, koji će od 7. februara do 21. marta 2013. godine glavnom gradu Bosne i Hercegovine donijeti vaijetet umjetničkog stvaralaštva iz cijelog svijeta.

Umjetnost dodira, Sarajevska zima 2013
Umjetnost dodira, Sarajevska zima 2013
Ovogodišnje izdanje Sarajevske zime će predstaviti više od 1.000 umjetnika iz 40 zemalja svijeta, koji će Sarajlijama i njihovim gostima predstaviti umjetničke domete svojih zemalja.

Dan otvaranja će biti ispunjen različitim cjelodnevnim sadržajima, a ove godine će počasni gost Festivala biti Irska, čiji će umjetnici predstaviti ideju na kojoj se temelji njihova zemlja – stabilnost, posao i razvoj.

‘Sarajevska zima je festival života, mladosti, umjetnosti i kritičke misli. Program otvaranja bit će predstavljen 1. februara, na dan obilježavanja 125. godišnjice od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH.’, najavio je direktor Festivala Ibrahim Spahić.

Iz bogatog programa otvaranja Festivala izdvaja se promocija nagrade ‘Sloboda’ u Muzeju Sarajeva, izložba ‘U maglu’ Joela Elgina iz Irske, specijalni program u BKC-u i Parlamentarnoj skupštini BiH, te predstava ‘San ljetne noći’ Willama Shakespearea u izvedbi grupe mladih umjetnika ‘Coincidance’.

Selektor teatarskog i dramskog programa Festivala Dragan Jovičić kaže da je od 60 pregledanih predstava odabrano deset, a tu će se naći teatarski umjetnici iz Slovenije, Italije, Grčke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja.

Sarajevska zima 2013

Za muzički dio Festivala i njegovu raznolikost zadužena je selektorica muzičkog programa Lejla Alimanović, koja je najavila program za sve generacije.

Selektor književnog programa Sabahudin Hadžialić najavljuje da će književni program na SArajevskoj zimi 2013 donijeti raznovrsnost programskog sadržaja i književnih susreta koji će biti organizovani na više gradskih lokacija. Biće održan i tradicionalni poetski maraton, koji će po prvi put biti uživo prenošen putem interneta, uz učešće 251 autora iz 60 zemalja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *