GRAS: Postignut sporazum o prekidu štrajka

Besim Mehmedić, premijer KSSkupština GRAS-a, odnosno Vlada kantona Sarajevo, Uprava i Sindikat GRAS-a, nakon šest sati pregovora potpisali su Sporazum o prekidu štrajka.

Sporazum, između ostalog, obavezuje Upravu preduzeća da će dospjeli dug iz ove godine po osnovu penzionog i socijalnog osiguranja uplatiti do 10. aprila ove godine, što je i bio zahtjev radnika GRAS-a. Zaključak na čijoj će se realizaciji pogotovo insistirati jeste nabavka novih 15 autobusa.

U štrajk su radnici GRAS-a stupili zbog, kako navode, neizmirenih dugovanja firme prema radnicima, te neispunjenih zahjeva, kao što su nabavka novih vozila i remont pruge. Premijer Mehmedić tvrdi da razloga za štrajk nije bilo i da se ovo moglo riješiti na bolji način i mnogo ranije. Da stvar bude gora, Sarajevo danas obilježava svoj dan, a najgore su u svemu prošli građani.

Na generalni štrajk GRAS-a reagirale su brojne stranke, udruženja i organizacije, te Gradska uprava Grada Sarajeva. Smatraju da se ovaj saobraćajni kolaps mora hitno prekinuti, te da su građani ti koji koji najviše ispaštaju. Obustava javnog gradskog saobraćaja negativno se odrazila na teško stanje u privredi, koje se iz dana u dan pogoršava, saopćeno je iz Privredne komore Kantona Sarajevo.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen također je izrazio žaljenje i nezadovoljstvo što ovaj saobraćajni kolaps uništava svijetlu tradiciju grada Sarajeva, te ometa pravo na rad. Gradonačelnik je ponudio građanima i stavio na raspolaganje automobile Gradske uprave, o čemu smo pisali.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *